我係老蘭做清潔的,點知變左party Queen

543 回覆
166 Like 18 Dislike
推呀
live左

自從那日遇見後,Alan 和Avis 保持著這種遠觀的關係。彼此都不敢走近,也不惜遠離,只遠遠知道對方的存在就是最大的安慰。各自過著不同方向的生活,Alan 愈來愈深居簡出,只有每日只有一段時間會出現會所露個面,其他時間會躲在辦公室或家中飲酒食藥麻醉自己。而Avis 就愈來愈外向,不斷在派對上認識新的人,裙下之臣愈來愈多。其實這都不是Avis 想要。自從那天在船上報復完後,她心愈來愈空洞,整個世界都和自己抗衡。看著鏡中自己,到底是阿宜?還是Avis ? 連自己都不清楚自己。現在只有在這群男人中周旋中,短暫找到安靜。因為那刻,她就只是Avis 。 特別是對著HG ,可能他有點像當日的Alan ,那壞壞的笑容,自信,但來陽光及坦承。有一次,她被帶往暗角,HG 突然抱緊她。 HG 用深情的目光看著她,Avis 回想當日在船上和他發生關係的情景及那迷失的快感。她意亂情迷下,和HG 深吻起來。正當HG 想上下其手時, Avis 眼中的他竟和Alan 重疊起來。Avis 突覺清醒,她推開HG,轉身就離開。

今晚也是派對的聚會,Avis 仍帶著白色手帶坐在一旁飲酒。當然她身邊不是有一群好色之徒前來搔擾,但都被她一一打發。Alan 在角落把所有看在眼內,他知道現在他不能再打擾她。這時,他看到Simple 鬼鬼祟祟往後門方向走去。疑心頓起的他,跟在其後,發現他開門給一名男子並請他內進,這男子有點印象,好像那裡看過? 他正想上前了解時,久未露面的劉教授及華倫醉昏昏地擋在Alan 面前爭吵起來,擋著Alan前進。 Alan 百般無奈,看著Simple 及那男人消失眼前。

同時間,會場上幾對男女都分在不同位置親熱著。Mandy 及一個中年大叔最是誇張,那大叔竟一頭潛在Mandy 裙底,大口大口為她口交起來。Avis 冷眼無視坐在一旁。HG 再度向Avis 展開攻勢,一邊哄她笑,一邊摸著她的腰。雖然Avis 有所回避,但她不討厭HG 這番舉動。Avis 都報以笑聲回應著他。突然一把熟悉的聲音,暴怒地向著她襲來。

「放過我老婆! 你個色魔! 」

Avis ,HG 及眾人都驚嚇地看著聲音來源。

「老公!? 你點解會係到! 」

「Avis ! 你結左婚?!」HG 驚訝地問Avis 。

「你梗係唔想我係到! 突然同我分居! 原來係到⋯ 勾佬! 仲要來呢d ⋯ 唔三唔四既地方。」

這時Alan 趕到現場,看到事態嚴重立刻上前制止。

「先生! 呢到私人地方! 麻煩你出去,如果唔係我call 保安。」

「咩保安! 我搵我老婆! 哦! 我認得你! 你當時搵我老婆個咩老闆! 我就知你唔係咩好人來!你九成同衰婆都有路! 」

「老公⋯ 你冷靜d 先⋯ 我同你出去講清楚先⋯ 好唔好?」

突然,Avis 啪的一聲應聲倒下,她被她老公狠狠地打一巴掌。

「你個衰女人! 俾我載綠帽仲唔夠! 仲要俾我載兩頂! 我老母無睇錯你! 係個陀衰家!賤女人! 賤女人!」

Avis 老公變得失去理性。瘋狂辱罵Avis。 HG 終於忍不住氣,上前推開他。

「你講夠未! 大男人係到打女人! 你好快d 走啦下! 」

「仆街! 做姦夫仲咁惡! 」

Avis 老公火上心頭!揮拳打HG 。兩人互相打作一團。Alan 不想理會他們,只想上前查看Avis 傷勢,但兩人打鬥及四散的人流阻礙他上前。當Alan 去到Avis 的位置時,已驚覺Avis 己經失去蹤影。他憂心的四處搜尋,但都找不著她身影。不安的感覺由心湧起⋯ 這時會所正門傳來一片尖叫聲。 Alan 望聲跑向正門外! 他推開人羣,卻俾眼前景象嚇得嚎叫起來!

周圍都一堆破爛的雜物及壓壞支架,而Avis 倒臥在血泊中,氣若柔絲,鮮血把地上染成紅色⋯

事情已經超出Alan 預想了⋯
Avis跳樓
Avis跳樓

點解會咁架
avis.....

「唔好死!唔好死!Avis! 醫生!醫生!你快點救佢! 」

Alan 陪同受重傷的Avis 推向手術室,Alan 瘋狂對著醫務人員大聲著。當Avis 被推進手術室內後,他頹然坐在地上,看著身上的血蹟。他腦快崩潰,所有事情都來得太快,他根本反應不來。他只知道Avis 在會所內突然消失,當他發現她時,她已經從會所天台墜下來,現在生死未卜。

時間一分一秒地過去,Avis已經進入了手術室5小時。期間,Sindy ,Sam, 及因打鬥被警察錄口供的HG 和Avis 老公都趕來。眾人都默不作聲,只靜侍女消息出現。

靜默許久後,手術門打開,Avis 推出手術室。眾人都衝上想查看Avis 情況,但都被醫務人員阻止。這時醫生上前解釋情況。

「你地係病人既親屬?」

「我係佢⋯佢既⋯ 朋友」

「醫生,我係病人老公, 啊宜到底宜家點? 」

「病人高處墮樓,多處內出血,做完手術後,病人情況暫時穩定,但腦內曾經有血塊,病人幾時醒返都係未知知數。」

「都係你害到Avis咁!你突然出現! 搞到佢咁! 如果有d 咩事,我一定會殺左你呀!」

Alan 一直壓仰的情感在聽完醫生解說後終於爆發! 他把Avis 老公推向牆邊並揪著他衣領,目露兇光,青筋暴現,整個人的氣勢令人恐懼,兇氣滿泄。Avis 老公被嚇得不敢出聲。Sindy 生怕再節外生枝,出面打圓場。

「好啦!好啦! 大家都唔好嘈! Avis 都要休息! 大家都回去先! 我派人來睇住,唔會有事! 」

「我留係到! 」Alan 堅決地表示。

其他人還想說什麼,但在Alan 堅持下只好作罷。其他人一個一個地離開。連日來,Alan 都坐在Avis 身邊,照顧著她,近乎串步不離。已經第四天,Avis 一點起色也沒有仍在昏迷。期間眾人都輪流來探望,卻勸Alan 回家休息一下。Alan 依舊堅拒。連日照顧Avis及心理壓力,加上之前長期飲酒濫藥影響下,Alan 身體消瘦了不少,精神也快到崩潰邊緣。

Alan 看著警方提供初步報告,Avis 在會所5樓高的地方墜下。 幸好中間有一些布篷御去部分力,Avis 可能一早一命嗚呼。Alan 想極也不明白為何Avis 會選擇跳樓。正常他再仔細閱讀意外報告時,一腳步聲漸漸走近。

「Avis ! ! 佢真係傷得咁重! 醫生點講! 」

「你唔係係到做戲,你真係好假。你來做咩?」

眼前的竟是一直失蹤的美詩,她偏要在這時間前來,必有異想。

「你會唔會諗多左? 話晒一場相識,唔通有事唔來睇下嗎。」

「你地一個二個唔會係到扮野! 你地唔係同Sindy 一齊要玩死我,將Avis 拖落水,搞到佢咁痛苦。終於搞到佢跳樓。你好安樂!」

「你咁講,又好似唔岩。 你唔好唔記得將Avis 拉入我地既世界。你同Sindy 之間恩怨都係你挑起先。佢原本有簡單幸福既生活! 係你既罪孽將佢變成今日咁! 你先係原兇,兇手呀! 」

「我⋯ 」

「唔好係到推卸責任! Avis 愛上真係佢不幸! ⋯ 唉, 我今日來唔係同你嘈,我真係來睇佢。可以俾我插好d 花嗎? 」

Alan 無言以對,看著昏迷的Avis, 再看著自己雙手。彷彿當日的血蹟佢殘留在手中。快將崩潰的精神,出現了一點點裂縫,Alan 眼中再度出現幻影,當日夢中腐敗的黑油,一點一點由四方湧現,黑色的翠鳥片天飛舞,尖銳的鳥鳴聲叫喚著瘋狂的號角。
係咪裝偷拍/竊聽?
係咪裝偷拍/竊聽?

唔明
係咪裝偷拍/竊聽?

唔明

棵花 係咪有偷聽

那天美詩留了不久,但把美詩一直之來Avis 所承受的壓力及自殘的問題一一告知Alan 。那一天Alan 終於知道Avis 另一面。自美詩出現後,Alan 失去蹤影。眾人都很奇怪他為什麼不辭而別。照顧Avis 的責任轉為Sindy 及HG 負責。

消失的Alan 突然出現在上環一處舊式大廈內。雖然外表是殘樓舊簷,但內部裝潢卻十分豪華。而這大廈的主人正是當紅現任和義勝坐館,龍紋輝。這大廈一直是和義勝物業,現在已變成龍紋輝對外的辦公室。Alan 來到這裡,必有所謀。他在一眾手下帶領下,來到龍紋輝跟前。

「Alan 少! 咁錯盪來探我~ 來搵我一定有好野益我係唔係?」龍紋輝皮笑肉不笑地試探著Alan

「有生意同你傾,叫你班手下出一出去先」Alan 冰冷地說著

「好! 你地出一出去,我要同Alan 少好好傾下。」

當大門關上後,房內氣氛變得緊張。

「我要買起幾個人,你地社團應該做到。」

「Alan 少, 唔好同我講笑,我地做正行生⋯ 」

「唔好同來呢套! 600萬!做定唔做。」

「你都講到咁,我仲有咩好拒絕。你要買起咩人? 」

「叫你把人準備好,之後等我聯絡,聽我指示,呢到200萬上期,完事我會俾尾數你。」

「好! 爽快! 」

Alan 轉身離開之際,龍紋輝叫停他。

「Alan 少,人在江湖,有咩人我有咩人未見過呀。你面上戾氣太重,已經失去自我。我唔知你打算做咩,但你宜家根本係尋死之人! 我勸你一句,收手吧! 」

「估唔到係輝爺你口講出咁既說話。 好多野係無得回頭。」

「唉⋯ 我要講都講完。唔送la 」

Alan 淡然離去,這刻他眼睛已經空洞失去人的本性。

他安排所有後,你再度回到Avis 醫院。看著仍一直昏睡不起的她,他眼神回復一絲光彩。他在Avis 額上吻了一口,並在耳邊說了幾聲。

「放心,Avis ,你醒返唔再會有人傷害你。所有野都會變好。所以你快d 醒。 我走la 」

當病房大門關上,Avis 眼角流下一道淚痕,像是想阻止他一樣。
聽日可能忙! 更多篇!

在黑暗的癈置校舍內,閃爍的燈光在陰晴不定。兩個被蒙著頭的人被牢牢地綁在椅子上。他們動也不動地坐在椅子上,像是暈倒了。突然一男子把兩人的頭套除下,把一盆冷水淋向他們。

兩人都頓時清醒過來,腦袋跟不上現況。他們腦海中,只是他們去完茶樓正想回家時,突然一群把他們蒙著頭捉上車及被打暈。這時一班冷漠的聲音響起。

「我地又見面, Avis 老公。」

「係你! 發生咩事,點解要捉我來! 我啊媽呢? 去左邊到? 」

「仔⋯ 咳咳! 我係到⋯ 」

原來Alan 命龍紋輝的手下把Avis 老公及他老媽都捉回來。他們正身處一座新界癈置校舍內,平時人蹤罕至。兩母子面對著Alan,都怕得震起來。

「你痴線! 點解捉我同我啊媽來! 你快放走我地! 」

「仔! 到底佢邊個來⋯ 發生咩事⋯」

「媽⋯ 唔洗驚⋯ 他就係啊宜個姦夫!佢⋯ 」

話還沒說完,Alan 一腳踢向他的面,頓時鼻骨斷裂,滿面鮮血。

「仔啊! 你有無事! 你個痴線佬! 唔好打我個仔! 要打就打我! 」

「收聲! 老太婆! 我一陣先同你計!我同你個仔計清楚筆數先。」

Alan 大力扯著Avis 老公的頭髮把他頭扯向後。眼睛空洞無光的Alan 在他眼中嚴如死神般一樣。

「你無資格叫Avis 個名! 佢同你結婚咁耐得到d 咩? 佢生唔到仔,你就一走了之! 好! 佢離開你,重新開始,你就再出現將佢迫到佢跳樓。你有資格叫做老公咩? 」

「唔關我事⋯ 我唔想⋯ 真⋯ 」

「哈哈⋯ 無錯,你唔想, 我明白,因為我知道真正罪魁禍首係邊個。 係我! 係我迫到Avis 上絕路! 不過你地班幫兇,都唔會好過! 」

「放過我⋯ 我都好愛啊宜⋯ 我都唔想⋯ 」

「我明白,我真係明白啊! 你都係受害者,呢到除左你仲有人比我更抵死。」

「你⋯⋯唔好亂來! 唔好搞我啊媽!」

Alan 又是一拳打向他下巴,頓時他眼冒金星,說不上話來。Alan 把目標轉向他老媽。

「仔!仔啊! 救命啊! 有無人救我地啊」

「老太婆! 你好彩! 我唔會打老人家! 」

「先生⋯ 求下你⋯ 放過我地⋯ 我地以後都唔搞啊宜⋯ 你拎去⋯ 」

「收聲! 你當佢咩? 佢人來嫁! 你個仔就寶? 佢就係草? 你唔好以為我唔知,我查得清清楚楚! 你一直以來都對佢唔好! 仲係Avis 同佢老公中間搞事,想佢地離婚! 佢對你地一家卑恭屈膝,你點解要一直咁對佢! 」

「對唔住! 啊⋯ 對唔住啊!」

這時Alan 把一支天拿水,緩緩倒在這老太婆身上。Avis 老公驚覺不妥,雖然滿身傷痛都拼命在椅子上掙扎想阻止Alan 。但無情的Alan再給他補上一腳,他快要暈過去。

「你! 我唔會殺你! 因為你死左Avis 應該會傷心,而且你罪不至死。但總要人負責,搞事既人係唔會有好下場!」

「唔好⋯ 唔好⋯ 仔啊! 救我! 都係個衰女人害! 個女人跳樓跳唔死,真係天無眼。」

「老太婆, 再見。」

Alan 把火機點熄,輕輕拋向她身上。老太婆身上的天拿水快速被點熄。不消一會,椅子上的她𣊬間變成火人。老婦尖叫聲始起彼落,拼命想掙扎,但無奈綁在椅上。毛髮及皮膚被燒著的獨有氣味,漸漸充滿整個空間。

「啊⋯啊⋯ 好⋯ 熱! 啊⋯ 」

「媽! 你無人性! 媽啊! 啊啊! 」

Avis 老公絕望地呼叫,老太婆的尖叫漸漸變小,椅上只餘下熄燒的人形。 Alan 把一布條塞進仍在呼叫的Avis 老公口中,防止他再亂叫後,頭也不回地離開。

當他走到癈校大門時,對著把風的古惑仔下達命令。

「同我睇住佢三日,三日後同我打斷佢對腳,掉佢係求其一間醫院門口。」

一眾古惑仔被Alan 兇邪震懾, 只懂點頭稱是。 只有一名較有膽色的小頭目,大著膽問他。

「點解唔做瓜麻佢⋯ 如果我地個樣黃左⋯ 點算? 」

「 你地樣黃唔黃,我唔理! 總之我要佢有命落去。我要佢生不如死咁生存落去! 你地做唔到,我會輝爺做瓜麻你! 我唔差在買起多一個人。聽唔聽到! 」

「係! 收到⋯ 」

成魔的Alan 展開他毀滅之路。
殺哂佢
simple同cindy下場會係點

simple本身做開性奴,賣佢做雞佢可能仲開心

斬手斬腳又冇趣味

cindy最多係坐牢?名利都冇晒?

斬手斬腳又冇趣味

邊個cindy ? 我好似無寫過個角色是cindy

斬手斬腳又冇趣味

sindy先岩

你都打錯simple啦
呢鋪打和

斬手斬腳又冇趣味

sindy先岩

你都打錯simple啦
呢鋪打和

斬手斬腳又冇趣味

sindy先岩

你都打錯simple啦
呢鋪打和

Ok u win ~
可唔可以講下你既靈感係點來?
一口氣追哂
估唔到alan 會癲到殺人
成魔
可唔可以講下你既靈感係點來?

部分自己經歷,加別人故事(平時有做人樹洞) 之後加減之下串連出來
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞