[TCG]有冇人玩Keyforge

678 回覆
16 Like 14 Dislike
由Magic the gathering 創作者Richard Garfield 設計既二人卡牌對戰game
唔需要砌Deck 一個Booster買返嚟可以直接玩 每副Deck都係獨一無二 全球冇一副deck係一樣
https://www.keyforgegame.com
就連Deck嘅卡背都每一副唔同 有唔同電腦gen出嚟嘅名
梗係有
睇介紹幾吸引, 諗起有隻卡game係2個種族混合一齊玩
btw, keyforge香港邊到買得到? 同埋中文版同英文版進度會唔會差好遠
中文暫時聽鋪講係慢英文一個月到
想買keyforge可以先去各大卡鋪 , board game鋪 fb/ig專頁, wtsapp group問下有冇做/入左咩貨先再去

黎緊7月12附近好似有香港第一個大型event
Keyforge 係一副Deck 三個種族(總共七個)合埋一齊 每一turn只可以用一個種族 無論係出牌 棄牌 攻擊 都係用嗰一個種族
英文版啱啱第一次出咗新卡 但係中文版就啱啱上個月先出
旺角啲Boardgame 鋪有賣 天悦都應該有 上網search就知
見每星期都有鋪頭搞官方比賽
1st Set CotA Call of the Archons 中英就周圍都有
2nd Set AoA Age of Ascension 聽講就聽日開始有鋪有英文, 中文就七月

新手有心癮想試玩個game
又未入實卡坑既
可以上 deckofkeyforge.com 抄下deck code
再去The crucible online 到試下deck
https://www.thecrucible.online/
未有新set
玩返sealed最抵玩
新set呢幾日見到有一兩間有
咁過幾日去打deck果陣望下先
元朗附近邊度有?見台灣啲YouTuber好鬼興
大家去開邊幾間玩
Pish
新手留名
lm想學玩

我係fb見到廣告po
而家觀塘個邊多人玩?
琴日買左中文版booster
但好多規則都唔係好明
依家有冇詳細少少嘅中文規則
例如隻怪收穫左之後係咪要擺粒石喺隻怪度?可唔可以用嚟鍛鑰?比人打死粒石點處理等等都唔係好清楚
Reap完粒石比你 capture先係擺係隻怪到
早兩日見到台灣啲youtuber玩介紹
有少少性興,起碼pay to win嘅成份唔高
但香港多人玩?同埋我冇fd玩卡game
睇完阿滴條片凖備入坑

身邊玩bg既人幾多
但係冇乜人打deck(tcg lcg都好)

btw話説啱啱想試下個評分system
以為係app登入到睇
係ebay求其搵一副deck入code睇下
點知好似綁死左
個seller賣左副嘢人地係咪唔會登記到
好似有個qr code?因為零重覆性
上網睇到一頭霧水英文同中文好似都唔會重覆?同埋比賽好似係中英混
原來啲deck有埋評分好似複雜過pay to win嘅卡game
有冇人熟手可以整合下?有點性趣
https://keyforge-compendium.com/decks
入名睇分
除左評分,好似幫你睇埋副deck啱唔啱打比賽

不過一開頭玩 玩玩下冇乜所謂啦,入坑耐左先開多幾副追分都唔遲
我fb見觀塘有卡舖啱啱開始搞緊比賽

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞