[突發] 率先出手!大英國會 Urgent Question on Hong Kong

737 回覆
1837 Like 20 Dislike
無用

你可以 12 號當日去遞信,說明香港面對既咩問題,但唔該更大既編幅落係香港既重大法例及法治改變,如何改變在港英國利益,及其他歐美世界,有普世價值地區上,面對中國利用香港獨特國際關係所帶來既衝擊仲好

點都好,都係等美國真係 cut 撚柒左個香港關係法一拍兩散最方便快捷,而且即刻以香港人權與民主法案去填補漏洞仲好
但白宮都放生緊喎
你要人跪既話會唔會下下重拳窩落去啊
我覺得一過咗12號 立完之後
所有擁有bno嘅人即刻 去英國領事館申請庇護
如果 而家冇 但係以前有嘅即刻去申請續期 再去申請庇護
經過門口 見到人流嘅話可以影定幾幅相 加埋一篇新聞稿解釋 send畀唔同嘅外國記者

而家最重要嘅係 拉唔同嘅國家落水 唔止英國
可以開多個聯署 支持特朗普制裁中國 或者搵 類似嘅聯署 叫香港人幫手簽名

其實共產黨唔驚人民 但佢係驚外國勢力
要撤回條例 唔係解決香港政府 而係要解決共產黨
Boris Johnson似侵侵
咁呢個Certificate of Registration 有咩作用?
個個國家都想係香港分一杯羹

但近年係香港 中國勢力太大

主要問題所在係「主權」問題

要解決「主權」問題
就一定係解決「聯合聲明」

要是但有一方違約

咁唔係中國違約就英國違約架啦

但如果

真係「違約」
所帶來可能既「回收香港」又或者「香港主權問題」又或者「中國對立問題」

冇一個政治問題係今時今日既英國想面對

所以一旦夾左英國落水
英國只要唔想「被違約」或者「指摘人違約」
就必須係而家呢個狀況解決夾佢落水既人提出既條件

我唔清楚點先夾到英國落水
只係覺得 一萬人去你領事館申請政治庇護+狂煲外媒係其中一種方法
最少係強而有力既第一步
夠多人上領事館求其搵外媒影就係
佢動搖既係香港「主權」既根基

升級路線就係上常設仲裁法院提告
升級失敗後路就係上常設仲裁法院要求撤查
但一定係話「英國」違反聯合聲明 唔係中國
因為「夾」既對像係英國

啱啱見到有人咁樣講 我覺得可以一試
下議院議長聽日同Hong Kong Watch食飯
聯署信draft - 求討論/指教
June 12, 2019

Andrew Heyn OBE
Consul General to Hong Kong & Macao,
British Consulate-General Hong Kong

Petition Letter
by a Group of British Citizens and British Nationals (Overseas) in Hong Kong

Your Excellency,

We are writing urgently to express our deepest concern for a currently proposed change to the Fugitives Offenders Ordinance (often referred to as Extradition Law) put forward by the government of Hong Kong.

On 9th Jun 2019, a million of Hong Kong people has marched a day and night onto the streets to protest against the introduction of this proposed extradition law. Hong Kong currently has extradition agreements with 18 countries, including the UK and four other EU member states. The proposed amendment will extend extradition coverage to laws of communist mainland China. This bill, if passed, will pose an imminent threat to civil rights of and the very safety to British nationals with connections to or living in Hong Kong.

Although the Chief Executive Carrie Lam has given assurances that there will be room for further discussions and there will be safeguards in place, we do not trust the legal system in China nor do we trust that the government of Hong Kong will stand up against Chinese authorities.

We ask, if this bill passed the Legislative Council, the UK government consider:
• to take further action to oppose the introduction of this extradition law for Hong Kong’s high degree of autonomy and freedoms enshrined in the Sino-British Joint Declaration;
• to examine the possibility for BN(O) passport holders to reside in the UK and/or the Commonwealth member states.

Yours Sincerely,
A Group of British Citizens and British Nationals (Overseas) in Hong Kong

後加各位BC及BNO既簽名和PASSPORT NO.
[url]https://en.m.wikipedia.org/wiki/British_Nationality_(Hong_Kong)_Selection_Scheme
[/url]

1990年,時任香港總督衛奕信爵士公佈居英權計劃,提供最高50,000人和他們的家眷名額依照《1990年英國國籍法令(香港)》成為英國公民。根據一九九〇年英國國籍(香港)法,總督可向國務大臣推薦為數達50,000之香港戶主登記為英國公民[2]:1。名額主要給予曾經從事敏感職位的政府公務員,以及對香港有貢獻、對香港前途具重要性的人士,也包括最有能力及動機申請移民的人士。倘若以主要申請人身份申請獲准,配偶和年齡在18歲以下之子女也可申請登記為英國公民[2]:1。居英權擁有人可隨時前往英國定居,而無需在英國居留數年以取得居留權,而持有人的子女可在英國就讀公立中學。如此可令獲得居英權人士安心在香港生活,萬一香港出現問題,則可隨時前往英國,以減輕香港人才及資金的流失問題
咪撚分化

BNO Holders希望去英領幫手抗爭
Thanks 巴打
同意一過咗12號 立完之後所有擁有bno嘅人即刻去英國領事館

所以麻煩各位幫手傾下份聯署信先 呢個真係第一步
抗爭為自己有得走? 道不同不相為謀啦 我都係去立法會為香港抗爭好了
啱啱先搞完hon mark 個首論發言

想問最後佢坐低前個句係咪 16:13:35
Hk must enjoy full measure of the high degree of autonomy and the rule of law as set out in both the joint declaration and in shrine in basic law

In shrine 呢個我唔肯定

11分50秒個到佢又係咪話
the issue is clear

一開始聽到fca 我呆咗我聽多幾次估係issue
咁咪即係BC
指控英國喺香港政府嘗試剝奪香港人嘅自由同人權嗰陣䄂手旁觀?
我唔明,咁照道理你係BC ?

我以前一直以為自己嗰本係BNO 自從去英國讀大學啲同學問我點解比平學費我先知咩係BNO/BC
各位加油 記住換icon
而家一定係搵唔同嘅國家幫手
淨係得香港人唔會夠打

記得一樣嘢我哋而家唔係「求人」, 我哋係同佢達成交易協議畀位佢「行動」

例如美國 可以拉埋明日大嶼 用返以往基建 輸送咗幾多生意畀內地 同埋 超支幾多%
去推斷反 今次 會畀到幾多錢中國打貿易戰

如果我哋淨係求人冇人會旭手 但係我哋如果講埋佢拎到啲咩利益 佢哋好大機會行動
咁多位阻大家一陣
時間無多,我諗係時候做嘢
見到前幾個post有爸打講話幫港共官員取消外國護照,House of Common仲開會傾埋,我就諗不如係UK parliament到攪個petition,等英政府考慮吓依個制裁方式

出post依刻我仲draft緊個petition,大家可以俾啲意見等個聯署可以靚靚仔仔出街增大重創班港共官員嘅機機率
我就相信每一個香港人係依件關乎我哋生死存亡嘅事上都有佢嘅定位,做到佢定位內做到嘅嘢

傳送門:https://lihkg.com/thread/1200129/page/1
睇返#557
申請庇護係為咗 同記者講 英國違反協議
支持 各有各做 巴打寫比國會 我地就寫比香港英領
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞