香港人真係欠咗曾蔭權

411 回覆
3930 Like 429 Dislike
𠝹手
邊度得知 有冇圖
由佢肯打電話去菲總統 親身迎接死去左既香港人遺體個一刻
我已經認定左佢係最好既特首 真心從香港人角度出發
講起菲旅巴事件 諗起都眼濕濕 睇住live 見d 真正既同胞點樣消逝 ..
條例通過左
一個個送翻上去
希望你都會眼濕濕
佢係陰d陰d咁搞鳩你
而家個賤婦係擺明搞鳩你
係上面要搞鳩你
佢已經推得就推,可以唔搞就唔搞
但都無可能完全推走晒

689就係上面要一,佢唔止做一,仲做埋二

而家果位係上面要乜佢就照做
機械人咁
淨係人質事件都睇得出邊個係人。。
乜都唔講,地位咁高俾得人清算嘅。。。
咁又上神檯 五年後新po: 香港人真係欠咗梁振英 十年後新po:香港人真係欠咗林鄭
90年代數量少,佢哋係孤立嘅一班人,要主動去適應個社會
所以可以比較容易影響佢哋變成真香港人

而家數量太多,可以自成一國,用蝗語自己溝通,會去排他(香港人/文化),蠶食本土文化
再加上大部分本地學生主動迎合佢哋講蝗語,又忽略本土文化嘅重要同脆弱,對共產黨嘅壓迫更加係無知,冇危機感
情況有啲似外國蛔嘅問題咁
我都認為煲呔曾當年幫香港頂咗好多嘢,唔肯屈從中共出賣香港人,最後被中共設局報復,搞到坐監好L慘。

佢係九七後最好嘅特首,香港人欠了他。
我對經濟呢家嘢唔太熟
真心想問下
其實佢當時唔做而家大家覺得唔應該做嘅嘢(大白象,樓價)
會唔會對香港有咩好大嘅負面影響
差咁遠
同埋都唔叫上神枱,只係還佢公道
老實,我覺得曾生叫做盡左力頂住了壓力,又對重大議題拖字訣

咁唔通真係要玩到流亡海外先合格咩
如果佢想擦鞋想博有政績=689咁樣
如果佢聽晒上面話=777
好似d低能仔講野咁,唔關佢事嫁
佢貪就一能定係,如果講返最初老董就真係算係咁
高鐵佢想唔做都唔得,國家政策黎。佢本身整個口岸要人落車過關已經算係咁(雖然之後689條擦鞋狗搞左個一地兩檢出黎)
樓價,就要問下當時既發展局局長777啦
佢好嘅地方固然睇到 但係香港人本來係值得擁有一個更好嘅特首 一個可以事事以民為先嘅特首 但係見到大家只可以吹奏曾特之流 覺得少少可悲同感嘆.
記得睇過篇野
講貪曾任內有叫時任發展局局長777調查下駛唔駛重新建屋
但當時發展局計完數話唔駛
點知之後大陸熱錢流入
and the rest is history

至於貪,我諗佢應該有諗過退休之後繼續北上發展
所以先會同上面既人有connection(導致俾人拉)
但佢無諗過原來自己係上面眼中只係棄子
用了追故模式都不見,樓主請問𠝹手prove 在哪
咁都有得吹奏
https://www.info.gov.hk/gia/general/201005/19/P201005190159.htm

……政府在二○○二年時,有鑑於當時香港的整體樓價已由一九九七年下調超過六成……檢討的結論,是政府在堅守一貫政策,為有需要家庭提供租住公屋,同時應退出作為發展商的角色,停止興建和停止出售實物形式的資助公營房屋,以及大幅減少在整體房地產市場所佔的供應比例。

……政府現時的房屋政策,與二○○二年的聲明是一致的。簡單來說,即包括三大方向………

就土地規劃和供應方面,我們徵詢了發展局的意見︰

政府的政策是提供充足的土地以應付社會發展的需要,涉及長遠的規劃工作。

根據在二○○七年發表的「香港2030研究─規劃遠景與策略」,現有發展區,包括市區及新市鎮,預計可滿足至二○三○年人口增長的土地需求百分之七十,其餘百分之三十則主要透過兩個新發展區提供,故

房屋用地的整體供應可應付直至二○三○年預計人口增長的需要

而家睇番真係膠到裂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞