[遊記] 土耳其無你想像中咁危險

288 回覆
134 Like 19 Dislike
連住去會唔會好似以色列同阿拉伯咁麻煩?
當然都要小心 一定無香港咁安全架喇
但盡量日頭出街 睇好個袋 唔好亂跟人地行
其實又未危險到唔可以去
唔清楚因為暢咗既錢都用唔晒 所以無俾過卡
Btw 我覺得istanbul係咁多個城市最危險
我自己覺得同香港差唔多 細鋪冇 大鋪有
亞美尼亞同土耳其阿塞拜疆嘅關口都冇開,點都要經格魯吉亞再去
你冇去過有爭議地區就ok
巴打初初有咩吸引你去高加索?
Antalya 同istanbul transport card 唔同呀 不過都只係幾蚊張
Istanbul應該都可以兩個人用見過有人係咁

Museum pass有兩款
185TL既就淨係istanbul 5日
315TL 既就全個土耳其 15日 cappadocia* pamukkale都包 antalya無去過博物館
每個地方單買入場費好多都要45-60TL each
都係果句你可以去之前計定你點行去幾多博物館再決定啦 睇清楚有咩唔包
https://muze.gov.tr/MuseumPass
但我無買 因為果時無咩做research

*不過如果你cappadocia係報red tour green tour就已經包埋入場費
唔明 飛一轉 直航 3個半鐘左右
唔該曬樓主
姐係你原先都已經唔係香港?
Exchange
有無坐熱氣球 我有d驚 諗緊坐唔坐
Lm
香港飛實好貴啦
留名
年年都話想去, 但無FD 有興趣
樓主,我又有問題啦sorry
pamukkale個到,d 境點值唔值得落水?or其實有無得落水?
無 因為我都驚
問題少女
Antique pool唔值得落 又貴又細 但免費入場 落水先要俾錢 可以入去睇睇
棉堡啲池就預浸下腳啦 啲水去到小腿深都游唔到 不過好多人換泳衣影相
我就無啦淨係着短褲算
同埋溫馨提示棉堡啲水池個地超吉腳但個個都赤腳行
仲曾經有一期係全世界最大型建築物
鴨仔團先正 上車訓落車睇
Antalya係香港算冷門 因為度假大家可以去泰國東南亞
但歐洲黎講呢個係數一數二多人去ge渡假勝地 因為近歐洲得黎又平靚正 (另外以色列特拉維夫都係)冇西班牙同意大利d島咁貴
Antalya曾經係世界十大多遊客城市 全世界計遊客多過台灣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞