[遊記] 土耳其無你想像中咁危險

288 回覆
134 Like 19 Dislike
東歐我未去過好想去
比想像中好 開頭以為淨係食包
你係幾時去架
我睇日出都有俾2隻流浪狗跟 果時凌晨都驚驚地 佢地似想保護我地
流浪得黎大部分啲毛都好靚
我大約2012,2013年左右去,都唔記得咗了……哈哈……
BTW 土耳其好多貓,啲人都好尊敬佢哋。但記住真係唔好亂餵呀,會好麻煩。我試過食食下飯,餵過一隻流浪貓之後,然後就一大堆流浪貓衝埋黎想要食物,多到你驚,立即埋單閃人。
上次係酒店陽台餐廳食早餐 酒店隻貓爬埋上黎撲去塊麵包度
黎緊十月想去10日左右,咩都未plan
主要想玩istanbul, pamukkale, cappadocia
有冇行程建議& 3地往來飛機/巴士資料可以分享
戇鳩 土耳其算係好熱門嘅旅遊地方 邊個會覺得危險
如果你係講恐襲嗰啲 咁成個歐洲都有啦
有 逐日講 俾啲時間我打
仲有大把時間 上skyscanner𥄫下香港飛伊斯坦堡既平機票買咗先
正常4k-5k飛轉歐洲既價錢 希望你買到平機票喇
其他遲啲plan都無所謂
我唔覺危險呀(所以先會自由行)
不過我身邊既人覺得好危險唔敢去
宜家就係想話俾人知其實唔危險
真係未聽過人話覺得土耳其危險
樓主有無係當地遇過啲tourist scams 好似是手繩黨 簽名黨嗰啲?
同埋多唔多小偷?
我呢個星期去無遇過
不過有好多敍利亞難民細路賣紙巾
但say no嘅話佢地都唔會纏住你
我都無遇到 淨係有細路伸手問你攞錢
不過我無理 佢跟咗一條街就無跟
真係唔好自駕,距離太遠太攰,語言又未必通
長途巴士網絡好又唔貴,亦算舒服
依加里拉咁平
明明當年1里拉對3蚊港紙已經覺得好平
hagia sofia都唔去
成個土耳其千年歷史係曬裹面
熱氣球邊間公司好
Royal Butterfly都full booking

下次再去土耳其一定要入
再去再去
黎緊六月頭去
Plan好去邊未
雅典最多
土耳其一個都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞