[遊記] 土耳其無你想像中咁危險

288 回覆
134 Like 19 Dislike
咁好未搭過domestic,以為同international一樣,多謝你提醒
因為我買basic最平果隻,淨係包8kg hand baggage
坐3個半鐘水都無滴要俾錢買
去咗幾多日?
我去又無見到好多烏蠅喎
Thx ching
鴨仔團定local tour?玩得開心啲
9日 Antalya同Goreme都好多喎
唔建議自駕,尤其無得shift揸車
果度搭車唔貴,night bus都係100港紙左右
太偏僻既地方可以報local tour,大部分二三百蚊已經全包,周街都係travel agency
Lm 出年去
我book denizli去goreme book 用Kamil Koc
無搭過其他,但覺得Kamil Koc已經好好
Kamil Koc上網買唔到(要有咩turkish identity number之類既野,同埋淨係得土耳其文),但最好搵定你想搭咩時間(我用busradar)
我地去到就google map search 邊度有Kamil Koc
去到間公司就寫低想買咩時間,佢就會幫你搞,好易買,星期日都開門
但最好全部人一齊去買,因為要俾passport佢睇
1程Night bus,1程普通日間巴士同2程飛機
我同我frd屋企人,同身邊朋友都覺得危險
可能因為幾年前政局不穩又有恐襲
無玩,怕死同無錢
可能我好彩
我都想再去多次土耳其
如果俾我去多次就喺伊斯坦堡玩耐啲再去埋希臘or Balkans
鴨仔團呀 d景點好似好散又唔敢自己揸車
Btw野食方面如何
棉堡4個鐘行唔行得哂
打算一早去行夜晚就即飛返ist
樓主覺得Istanbul留幾多日好?
估唔到真係會有人睇,等我講多少少

土耳其沿海係地中海氣候,幾乎日日都有太陽,不過溫差都幾大,有太陽果時大概28度,夜晚得返15度。卡帕多奇亞同棉堡呢啲內陸地區就係continental climate (大陸性氣候?!),溫差更大,日頭可以去到33度,夜晚13、14度,同埋好乾,濕度5%左右,想像唔到7、8月係可以幾熱

之前聽講伊斯蘭國家要着保守啲,以為要長袖長褲,不過以我觀察只要唔係背心短褲其實無人會望你,t-shirt長褲就可以,如果要入清真寺就最好着鬆身少少既褲唔好着leggings/ 短褲。去安塔亞啲海灘/旅遊區就着短褲都ok,好多人都係咁。

餐廳方面果度好多土耳其式既fusion西餐廳,通常有omlette、有土耳其既特式野,有飯又有pasta,比我想像中好食。個人覺得turkish shrimp casserole同羊肉係最正,想試local既野可以食kebab/ börek/ pide/ meatballs。街邊有啲檔口會賣土耳其包simit,燒粟米同栗子,仲有真既土耳其雪糕。同歐洲最大分別係餐廳係會由中午開到夜晚,唔會好似法國咁2點閂7點先開返,食野既時間可以flexible d,可以小食多餐,試多幾間餐廳又無咁多人等位。通常佢地餐前都會捧一大兜麵包黎(真係成座山咁高...仲多過歐洲),某啲餐廳會埋單果時會送埋apple tea/ turkish tea。我地去果時咁啱齋戒月(5月頭去到6月頭),伊斯蘭教徒日出後日落前都唔可以食野,不過啲餐廳都照常營業。

治安我覺得唔錯,夜晚只要去大街一定好多人(但唔好行小巷是常識吧,行過一次都有啲驚),伊斯坦堡既tram T1夜晚10點都可以迫到好似金鐘放工時間咁。呢10日無見到人搶野/目擊罪案,但女仔去就好多人撩你講野,成日”ni hao ni hao”,我地會同舖頭啲人吹兩句水,但係街度俾路人撩就未必理佢地。每入bazaar/商場/景點/巴士站都要過安檢,機場要過兩次,雖然煩但同時令我地放心。

最後語言方面,佢地講土耳其語,不過伊斯坦堡既人好多識簡單英文溝通。愈細既城市就愈唔識,例如去到Denizli係啞咗,要用google translate溝通
唔係特別想去博物館就2-3日
好鐘意博物館就可以留多幾日
我會覺得睇埋日落好啲
邊撚度危險不知幾撚安全 去得好開心
人生點都要去一次
見你啲圖,我好懷念果次去土耳其旅行,有啲想再去多次。
以前嘅土耳其唔算危險,但我都試過俾人騙咗少少錢。
試過喺Goreme俾啲流浪狗跟咗三個字
仲要愈跟愈多 一隻 兩隻 三隻
好掛住果度啲流浪貓
周圍都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞