[遊記] 土耳其無你想像中咁危險

288 回覆
134 Like 19 Dislike
本身只係cd-rom,但土耳其實在太靚太好玩,網上又唔係太多齊全既資料,所以決定打篇遊記。我地2個女仔自由行去,5月11-20去咗10日,沿途經歷咗好多野,有人煮飯俾我地食,又有人帶我地一齊參加齋戒月活動,感受到土耳其人既超級無敵咁熱情!
今次旅行都係大路既路線: 伊斯坦堡Istanbul-安塔亞Antalya-棉堡Pamukkale-卡帕多奇亞Cappadocia-伊斯坦堡Istanbul

伊斯坦堡Istanbul (11-13 May)

安塔亞Antalya (13-14 May)

棉堡Pamukkale + Denizli(14-15 May)

卡帕多奇亞Cappadocia(16-18 May)

伊斯坦堡Istanbul(18-20 May)

講下機票先, 我係法國exchange,由比利時飛,來回$948hkd(歐洲飛都好多係類似呢個價錢)去伊斯坦堡Sabiha Gocken International Airport (SAW),一日都有幾班機可以揀,我唔想咁早起身咁辛苦,就揀咗下晝去下晝返輕輕鬆鬆。我frd Emirates由香港飛就要4千幾蚊來回。伊斯坦堡有兩個國際機場,Istanbul Ataturk Airport己經係4月果時搬咗去武雷公咁遠既Istanbul Airport (IST),如果要去既人記住留意,唔係之前啲blog話好近市區既機場 SAW主要係歐洲同內陸機,IST就係其他國家飛去,所以香港去既大部分都飛IST。

住宿方面, 伊斯坦堡前2晚後2晚都住得幾高級(4星),因為始終有啲驚太細型/太偏僻既酒店,每人~25-30€ 一晚。其他地方住既就唔太貴,~15-20€,遲下再逐間講下。

而洗費方面土耳其係用里拉(Turkish Lira: ₺)既,我就暢咗300€(1987.5₺),夠晒10日唔使慳住咁食野,巴士飛,仲包括咗一個day tour(如果你有好多手信要買就另計啦)。找換店好多無得直接暢港紙,如果唔想煩都可以㩒機,機場有好多atm都接受銀聯 visa mastercard etc. 我去到先暢錢既,google當日匯率 1€:6.72₺(港幣大約$1= 0.77₺)機場找換店例牌匯率差,我係機場見到匯率係 1€: 6.3₺,我建議暢少少就可以,出市區周街都有找換店,我暢都有 1€:6.62₺,甚至有見過1€:6.70₺

交通方面,SAW機場出市區有架Havaist機場巴士,直接去到新城區Taksim Square/ 亞洲區Kadıköy,上網話半個鐘一班,不過成日都有車,要18₺一程,如果之後要轉車就再要俾錢。我住舊城區,反正都係要轉車,就跟google map路線去搭公共交通工具,5-8₺(視乎距離)就一定去到酒店,不過時間就要預多15-30分鐘左右。

伊斯坦堡公共交通工具係google map可以查到既,有tram/ metro/ 巴士/ 火車,條路線都幾準,不過顯示等車到站既時間有少少出入,最好就預鬆時間,因為有啲巴士同火車都未必好密。記住記住一定要買伊斯坦堡卡,因為佢地淨係收呢張卡,唔收credit card同cash(機場巴士Havaist除外,淨係收cash)。安塔亞google map係搵唔到,要用個app叫moovit。佢地都有張安塔亞卡,用法同伊斯坦堡卡一樣,其他城市後面再講。

土耳其的士唔太貴,4₺起錶,之前搭7km大約30₺左右。記住要上車睇起錶價/講定價,有啲會唔係4₺起錶呃遊客錢。大城市交通幾方便,可以搭公共交通工具(2.6₺一程),但小鎮我建議搭的士,因為巴士好多一個鐘先一架,個巴士站又難搵,time cost太高。

而城市與城市之間多數搭飛機/巴士,我本人好推薦Kamil Koc,服務質素一流。飛機就大多數人都搭 Turkish Airlines 既 AnadoluJet/ Pegasus Airlines, 兩間分別就係AnadoluJet有小食野飲同15kg寄艙,Pegasus 無。

如果有人睇/想知,我下篇再講下其他實用資料,唔係就開始遊記
利申:去完呢個trip發覺太好玩先打算寫遊記,唔係樣樣野都有圖,但我會盡量講清楚。第一次寫遊記,有咩寫得唔好/打錯,請見諒同改正小妹
lm
btw 法國邊到,嚟緊會去
想問下你個時係backpack 定拖喼?
治安如何?
lm
舊年十月去同條路線差唔多 係去完pamukkale 先再去Antalya
嗰陣Istanbul留得好短時間都去唔哂啲景點
不過最失望係估唔到土耳其咁多烏蠅 仲多過澳

好似講得幾詳細
留名 報左團
我plan緊7月去10日左右
但自駕嘅話又唔想伴侶咁辛苦
我唔識得揸車
渣車都好辛苦
Pammukele 去fethiye 都成3個零鐘我係你就俾貴少少包架車車曬你去d 景點
我由pamukkale去Antalya
想再由Antalya夜巴士goreme
夜巴應該點卜 同埋邊間巴士公司最好
我去嗰陣就搵agency 幫我安排晒市間交通同local tour, 唔駛煩又唔會趕鴨仔
pamukkale有啲tourist centre
啲agent可以幫你book巴士去Antalya
邊間我就唔記得
留名 下個月去
樓主你點去點多數都係搭night bus?
土耳其有人會覺得危險既咩
巴打去邊
東部近敍利亞果邊
樓主玩唔玩到熱氣球?
Lille
個城市唔係好多野做,但去旅行幾方便,因為近兩個機場,去邊都買到平機票
我帶好少野所以係一個cath kidston正方形背囊咋
但帶多咗個永安環保袋質地既旅行袋,買太多野裝滿咗
Lm
我覺得幾好,呢10日無見過有人搶野,但唔係留好耐所以答唔實
去bazaar商場博物館都要過安檢(當然有啲係hea少少),機場要安檢2次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞