[遊記] 土耳其無你想像中咁危險

288 回覆
134 Like 19 Dislike
如果一個女仔去你覺得可唔可行?
I’m going to turkey on vacation in September. I’m bringing a durian along with be 😋
Butterfly balloon 同royal balloon 都full哂 有冇人有其他推介
Regular Prices Our Special Prices
*Royal Balloons 175Euro == 150Euro -promotion 130Euro on 04th Jan ~ 28th Feb 2019 / 170Euro (on 1st March 2019 ~)
*Butterfly Balloons 175Euro == 130Euro (on nov 1th till 31th march)
*Voyager Balloons 160Euro == 150Euro
*Kapadokya Balloon 165Euro == 150Euro
*Istanbul Balloon 165Euro == 130Euro
*Universal Balloon 150Euro == 130Euro
*Deluxe Balloons 165Euro == 135Euro
*Discovery Balloons 150Euro == 130Euro
*Anatolian Balloons 150Euro == 130Euro
*Goreme Balloons 150Euro == 140Euro
*Assiana Balloons 150Euro == 120Euro
*Turkiye Balloons 150Euro == 140Euro
*Urgup Balloons 150Euro == 130Euro
*Ezair Balloons 160Euro == 140Euro
東南部姐好少遊客會去果邊
巴打係用BiTaksi call車?
我果次咁岩勞動節假期,封晒路冇晒巴士所有公共交通
的士都冇起貨真係好采
藍廟可以唔去,sofia一定要去!
比藍廁靚幾倍!
totally agree
藍廟係出面影相用
上次係伊斯坦堡睇波
班球迷好癲
見到我亞洲人樣 係咁同我唔咸唔淡既日文
係啊,不過要睇你住咩位,有時會無車到你以為個app 壞左
15/5 Day5
今日終於去呢個公廁打卡位棉堡Pamukkale喇,酒店就話Denizli就有架車直到既,要去Denizli Otogar gate 76搭。咁Denizli Otogar都幾大,有成百個月台,我地就去gate 76搭果架車。佢係15-20分鐘一架車,大大隻字寫去Pamukkale,5 ₺一個人。不過架車得十零個位,最好就預鬆啲時間去搭。架車就咁既樣:

上到車其實都唔知佢啲站係點,又好似全部土耳其人無遊客咁,就剩係睇住google map諗住差唔多到就叫落車。好彩有個印度佬見我地烚下烚下就話佢都係去Pamukkale參觀,仲話叫咗司機提落車,咁我地就好順利去到棉堡北入口。

果度真係荒山野嶺黎,人煙稀少,一度懷疑自己係咪去錯地方。但好彩好快見到個售票處,50 ₺一個人(土耳其博物館卡係包既),就入咗去喇。

果度其實係一座古羅馬城既遺跡叫Hierapolis (“Holy City”),公元前兩世紀已經係度(詳情上網睇/入場喇~ 如果對佢歷史有興趣既跟團可能好啲,佢啲展覽牌得幾隻字又好矇日久失修咁)。

不過一路都係落山,沿途風景都幾靚,所以雖然32度都感覺還好。落到一個位終於見到好多遊客,就係棉堡果度喇。佢附近有個Antique Pool,啲相睇落好靚,但去到只係見到勁多人,游都一定游唔到,又要額外50 ₺,所以就冇落到水(Antique Pool淨係每年15/4-2/10 08:00-21:00開)。但果度參觀係免費既,不妨入去睇睇。另外,隔離有個Amphitheatre,免費既,去打個卡都唔錯。

最後就梗係唔少得入棉堡個池。果度係要除鞋既,同埋真係好多人。

塊地好吉,好似地上有無數蠔殻咁,有人就着襪行。

土耳其好興啲遊客區整鸚鵡黨,幾條友夾硬擺隻鸚鵡係你膊頭然後幫你影相,但啲相成60 ₺一張,無興趣影既真係避開比較好。不過其實幾好笑,成個白雪雪環境整隻又紅又綠既鸚鵡完全係唔知發生咩事。

我地由南入口走既,謎底終於解開,因為全部旅遊巴都停呢度咁滯,所以大部分遊客其實淨係睇到下面,上面既古蹟就比較少人行。所以北入口入南入口出/南入口入南入口出係比較好,千祈唔好調轉,唔係你想截架的士都無。好彩既係南入口有好多的士,就算唔想搭車都係行半個鐘可以落返city。唔好彩既係我地上咗架呃錢既,起錶15 ₺,平時起錶4 ₺架咋,記住睇清楚先上。

山腳仲有個湖可以睇下鴨。

出到城都差唔多3點,好彩土耳其唔似歐洲啲餐廳一到3點就落場。食完野準備返Denizli,但其實都唔知架車停邊度,又無巴士站睇,就周圍問下人喇。去到一條街見到Kamil Koc諗住大公司黎就問下巴士站係邊,個光頭佬就好好人話我地知巴士站就係隔離,係呢度等就得。然後佢就不停用普通話同我地講佢叫光頭帥哥,話自己世界各地有100個女朋友(??),又sell 我地報佢既tours。原來佢兼職做埋tour agency,不過太hard sell,周圍又無咩人得佢一個,所以我地都唔想理。但佢無放棄,係咁叫我地報,所以就問下幾錢喇。原來green tour/ atv tour(越野車)都只係每樣25€,相比酒店/上網報又真係平好多(green tour 33 €/atv tour 35-40€)。咁我地諗都可以試下既,就問佢落幾多訂(始終都擔心係呃錢),但佢不停話自己no commission話淨係我地先有呢個價,係咁叫我地俾足100%,話唔可以落訂。最後我地唔敢報晒,驚一舖清袋,就膽粗粗報咗atv tour,取消咗原本tripadvisor book 果個,希望無事啦。講下講下車就黎,我地都俾完錢就上咗車返Denizli。

返到Denizli又行下商場,有間叫Koton既真心推薦,似H&M果種大型連鎖店,不過係土耳其版,Istanbul都有,幾十蚊港紙有交易,幾平料又唔錯。行行下發現無咩時間剩,因為21:00就要搭night bus,於是返返去酒店食野同攞行李。酒店有25 ₺一個餐真係無得輸,仲有所謂5道菜由餐湯starter到甜品。最好食係呢個薯仔炆雞好有屋企味道,但我地太趕連甜品都未黎就要走。

跟住就搭夜晚9點既車去Cappadocia,唔可以再miss喇唔想再買過。好彩趕到上去~
承蒙各位厚愛,我消失咗咁耐都仲有回覆好感動。之前發生太多事我都未有心情寫遊記。但係我返來喇,唔想俾唔開心既野24小時係個腦度無限loop,我會繼續寫埋,希望可以俾到小小個人經驗你地喇。
你部van係咪上到山頂?
我係山腳行上去但又搵唔到車搭番落去,迫住要行落去,行到隻死狗咁
問當地d差佬呀泳池staff都話冇車落
totally agree on the topic
仲安全過其他歐豬國
係啊山頂就係北入口
你要預咗每秒都有人同你搭訕同真係要好小心
一次意外就玩完 有多個伴好啲
影得好靚
下次搭Kamil Koc喇服務200分
好靚
留名下年去
1. 其實真係睇到時 宜家歐元一路跌緊
2. Not sure睇其他巴打經驗
3. Cappadocia我覺得幾值得報
想問下 12月去其實適唔適合?
佢係咁話果幾日都無車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞