[好轉中]A酸日記-若要暗瘡好,咪撚信老母5

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
就其實冇影響,但最好有啲脂肪。

因為食之前睇過啲Article
話有食嘢送藥嘅人,係完成療程後復發率係20-30%
而有食脂肪黎送藥嘅人,完成療程復發率係10-15%
數字上唔係太記得
但係記得有咁嘅傾向
你應該都幾嚴重?

我175磅都係早晚各20
我成日唔食野
仲有兩個月
聽日開始食high fat希望補救到

示意圖

So sad
小事啦,呢到個個都同病相憐

食多兩個月完左就冇事
我今日有問過醫生呢個問題
但佢話復唔復發主要都係睇個人體質
所以咁多醫生先話唔建議完療程仲keep住低劑量咁食
當然啦,有啲人基因本身係皮脂腺體大啲嘅,咁就當然有大啲機會復發。

咁當然數據上呈咁嘅傾向,自己睇完,覺得可以咁做,咪加少少油脂係餐到。覺得唔可信嘅,都記得要食左嘢先好食藥。
想問下大家既醫生有冇講過完左療程後會唔會做啲咩去減少復發機率?
巴打 呢d資料邊到睇到
用下英文search
isotretinoin / accutane
加啲關鍵字 例如 how it works, tips , drug information
我醫生話我可以夾脂肪食,分開定一次過食冇所謂,但兩餐高脂肪餐生活上唔係個個做到,寧願一次過集中一餐high cal and fat ie: dinner

另外佢亦講過都好多人完左療程後micro dosage, 隔日10 mg 佢話肝受到可以長食,一黎可以make sure 唔relapse ,二黎keep 到皮膚而唔會太紅/乾,香港好多人咁做
如果a酸係要跟體重食既話
其實我諗緊減磅會唔會work
可唔可以問下食a酸期間,可唔可以做aqua peel同埋hifu,,唔該你
好耐無見你
呢排下巴係咁爆大粒野
睇黎都係要去睇睇
有冇巴打解決到嘴唇角同上緣甩皮又紅到仆街的問題
食緊a酸
但平時都有食開中藥
仲應唔應該繼續食
甩皮茶Vaseline 紅問醫生好d
中藥應該要停左佢 你中藥for?
濕疹
你好嚴重個隻?我就小小所以醫生開藥go畀我就咁睇我建議將醫濕疹既中醫轉做a酸西醫
而家睇緊方x生覺得條友淨係想賣藥賺錢
問親佢野都好似是是但但答你咁
搞到想轉醫生
岩啦 上面有巴絲實測左 去長沙彎陳醫生 如果無budget唔多的話, 平得黎細心又平過方慶生 番意既係早d去排隊
係咪長沙灣廣場既dr. chan kh
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞