家父係六十年代澳門出世, 有無機會拎到葡萄牙藉?

269 回覆
79 Like 7 Dislike
寄返葡萄牙?屌佢啦,我唔撚信佢
我幾年前做婚姻,我發現我老母名啱,呀爸名錯,問佢有無得改,佢話唔影響我國籍,叫我唔好煩,一係改咗先再搞婚姻。我趕又唔想嚟多次就算數
一拎張婚姻,連我老婆個名都錯埋但我趕住要搞出生,又算數
去到英國,先唔講條友態度好好多,我搞第樣,佢見到我張結婚證書同葡國個record有出入,問我做乜鳩,我答返澳門答我嘅野俾佢聽。佢直接答我「bull shit」然後轉部電腦俾我睇,即場撳幾下改撚咗,print埋新嗰張俾我同我講updated
佢同我講個系統全球通,澳門無理由無access
澳門搞十世嘅野,只要唔係澳門搞,辦事效率根本就好高。登記完出生已經可以即場book埋下個月拎id,洗撚等一年
班牛撚仆街都唔係第一日的事,好多人都講離開左澳門搞證係快好多,係葡國搞出生,入籍,出證一日就搞掂。係澳門無1-2年都搞唔到。
去轉葡國搞,好過係澳門搞
其實呢幾年換左新領事~新領事係做到野~最少而家有左網上預約~搞證係方便左好多~
多謝巴打搵律師係咪同去葡萄牙搞一樣速度?本身份工難話走開就走得開,都唔介意俾多啲錢等專業人士handle,啱啱試探咗老豆原來佢有renew id只係冇renew passport,咁係咪已經唔需要理佢個passport?同埋老豆表示可以提供相文件同簽名但唔好要佢去第二度,係咪應該都做到?

再次感謝巴打
thanks巴打
叫你老豆過轉澳門搞婚姻轉錄同幫你搞出生轉錄
我諗如果我出埋錢佢都肯過去嘅
同佢講過
話怕麻煩唔試
仲要用澳門中銀
係有網上預約,仲可以食人唔要嘅期
但係班友照舊咁閪
年青個班幾好的,有禮貌,係班老屎忽
我反而覺得上完石級轉右,有個見咗佢好耐嘅男人幾好
由佢哥哥仔見到而家,個樣葡葡地咁
佢係成個大使館我唯一覺得態度幾好嘅
反而有幾個後生仔仲閪

最好一定係實Q
其實過咗18歲係唔係都可以跟呢個程序去取得國籍?定係要跟歸化程序考葡文
以我所知可以
18歲rule係講緊
你同葡藉父母嘅關係要係18歲前建立
而非18歲後就不能名繼承葡藉

利申:18歲後才取得葡藉,唔識葡文
唔該哂巴打
唔該巴打想問多少少
點樣係同葡藉父母嘅關係要喺18歲前建立?係唔係即係喺我18歲前佢要拎咗葡籍先?
其賽唔洗理關係建立個part
正常情況你一出世就建立左
你想知多d,去睇下葡國國藉法
如果屋企人係81年前出世,但無喺回歸前攞葡國護照,有無機申請番

有澳門身份證
睇有無出世紙同證明,個年代有部分人無係醫院出世,所以無出生證明
想問180日內發出文件唔包身份證㗎可?
留名

想問要用咩keyword先search 到澳門有咩律師樓專搞呢類申請?
父母係漁民,197x 澳門出世。但一直都冇搞澳門身份証, 之後去左香港住。出世紙好大機會已經唔見左, 想問有冇機會可以補領? 有追過post, 流程係 出生証明 -> 澳門ID -> both -> 認別証 -> passport

如果補領返出世紙, 可唔可以只申請葡籍? 因為做過research, 1981前出世就會自動葡籍。再見到上面話子女繼承葡藉個part, 呢part可唔可以同步同父母一齊搞? 定要先等父母搞完, 拎左護照先再可以搞?

唔該巴打
感謝巴打解答, 今日已經打左去領事館問。
佢話假如你真係係任何當時正常機構出世, 正常應該係會有紀錄。何況我父母出世應該已經係電子化左。照道理係會搵得返。

佢建議我父母去登記局補領出世紙, 申請時要申請 "全文副本" (姐係printed version) 但唔sure 係打字定影印版。有齊資料先可以再去領事館申請葡文版出世紙。

再之後就好似巴打咁講, 可以用葡文出世紙做 葡國公民證, 之後先可以做婚姻轉錄 同 出生轉錄 (兩樣可以同步進行)

希望我冇理解錯
你阿媽邊到出世?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞