家父係六十年代澳門出世, 有無機會拎到葡萄牙藉?

269 回覆
79 Like 7 Dislike
咁假如我老豆拎返馬籍,係咪要放棄中國籍?我自己放棄中國籍冇所謂,但老人家冇左張回鄉卡佢就實唔會要馬籍。
拎馬來西亞籍既時候,佢地唔會審查咩?去中國大使館或者香港辦事處應該問到
情況差唔多 我老豆有葡萄牙護照,有張好似葡萄牙市民證咁既野

但佢無澳門身分證,因為以前澳門讀書證明用舊名

葡萄牙護照上係新名,但兩個證都過晒期

唔知我整唔整到

題外話唔知會唔會有grp討論
屌,呢句說話真係難聽過粗口,史上最惡毒詛咒
同佢講你嘅情況,成個case搞,視乎情況幾千到幾皮。我fd搞過兩萬一個,另一個搞咗五萬。但兩個都話好抵好抵。

有心搞怕麻煩就搵律師。要澳門,因為澳門律師先識葡文寄文件去葡萄牙一定要葡文
等陣班港豬又會攞咩電影成就黎打飛機
btw一本葡國護照已經值錢過咩電影金馬獎金像獎
要知有無得搞兩個方法
收費-律師
免費-葡領,但閪+煩

你張出世紙係鏡湖/山頂就去問啦屌請日假,搭車去澳門百幾來回,澳門全日坐的士去哂法務,入境,警局,葡領唔洗二百,食埋飯兩餐唔洗二百,加埋洗唔洗一千?計埋你一日人工洗唔洗三千?
你懶?你慳?我屌啦,我以前全家過一過大海搞證,仲要佢講漏證我無帶,船飛來回都千幾呀

使館職員唔係脾氣唔好,係直頭閪入到去講野小心啲。近年唔知係咪投訴得多,好咗少少,至少佢唔會主動開你火同會俾張list你講你差啲咩。但都係好閪
配偶先要後代唔洗
白卡係咪到?拎埋去,搞返張ID就申得
其實我已經係瑞典, 但係一直唔知點搞返 (啱啱攞返果時澳門果邊嘅領事館話我無交過稅,所以後面係三個交叉). 可唔可以詳細講下點申請返~
羨慕
我都想搵律師搞搞,當博一博,無論成功與否。但係成個過程我可唔可以代我老豆搞先? 因為我真係好難叫得郁佢老人家,佢脾氣又唔好我驚佢又發癲亂咁屌人

仲有駛唔駛要佢去葡國? 如果係要我唸我搞唔到
樓主個case真係十級難度

去領事館個網望下:
https://www.cgportugal.org/cn/home
咁特區護照呢?老竇得特區護照,我先有BNO,拎馬籍除咗可以係馬來西亞長住生活之外其實都冇乜好處。

當然拎到對我黎講多條後路。
以前大把人由強國走來香港,再係香港結婚生子,父母如果無係1997前歸化英籍,宜家只能申請特區護照。
就算您父母都無BNO,如果您係1997年6月30日或之前在香港出生並取得在香港出生證明書,符合資格申請BNO,但宜家申請要好多證明,要搵BN人加簽。
領事館新個批職員態度好左好多啦,閪個班都係老屎忽,咁你搞一次證年期5年,未當下次搞證未必見到佢。

班牛婆真係好閪,我簽個名簽得核突都比佢屌左十分鐘
我香港出世,廿幾年前已經拎左BNO。
因為老竇係英屬馬來西亞出世,果陣馬來西亞仲未獨立,佢張出世紙仲保留係度,但佢幾歲既時候就俾阿爺帶返黎。佢到而家都只係得一本特區護照,我見香港越黎越難生存住又住得細,我想勸我老竇諗方法少少地都拎返馬來西亞籍順便帶埋俾我,我馬來西亞仲有好多親戚係度,阿爺又有地幾間屋都俾晒幾個大伯。佢哋係就係人工搵得冇香港咁多,但佢哋幾家人子子孫孫既生活過得好幸福。好葡萄佢地。
下列人士在馬來西亞成立日以前出生的是依法生效之公民,即:

所有在獨立日之前依1948年馬來亞聯合邦條約(Federation of Malaya Agreement 1948)任何規定之效力而成為聯邦公民之人士,無論是依法生效或其它方式;

所有從獨立日起至1962年10月為止在聯邦出生之人士;

所有在1962年9月之後生在聯邦的、出生時至少父親或母親是聯邦公民或永久居民之人士;或者,所有在出生時未成為他國公民之人士;

所有在獨立日或之後生於聯邦外的、出生時父親是公民並且也是出生於聯邦、或者他出生時正處在聯邦政府或某州政府的服務下;

所有在獨立日或之後生於聯邦外的人士、出生時父親是公民、並在他出生後的一年內、或在聯邦政府所允許的更長時期或待定情況下,向聯邦領事館辦出生登記的 ,或者,如果此事發生在新加坡、砂拉越、汶萊或北婆羅洲的,則向聯邦政府辦出生登記的。

下列人士在馬來西亞成立日或以後出生的是依法生效的公民:

所有生在聯邦、出生時至少父親或母親是聯邦公民或永久居民之人士;及

所有生在聯邦外、出生時父親是公民並且也是在聯邦出生、或者他出生時正處於聯邦政府或某州政府的服務下之人士;及

所有生在聯邦外之人士、出生時父親是公民、並在他出生後的一年內、或在聯邦政府所允許的更長時期或待定情況下,向聯邦領事館辦出生登記,或者,如果此事 發生在汶萊,則向聯邦政府辦出生登記;及

所有生在新加坡之人士、出生時至少父親或母親是公民,以及除了依照本項以外,該人出生時並沒有以其它任何方式成為一名公民的;及

所有生在聯邦、在出生時,除了依照本項之外,沒有以其它任何方式成為任何國家公民之人士。

”—— 聯邦憲法·附件

我老豆係獨立日前出世,其實應該生而獲得國籍,但佢只係未去做手續姐,另外子女要出生時父或母已取得馬國公民身份。咁佢有張出世紙算唔算已經取得左馬國籍先?如果唔算咁我咪乜都冇?
以前年代由大馬出入境香港都係搭漁船,邊使護照架。
我老豆咩都有 問過葡國領事館 但佢話搵唔到我老豆啲資料 要親自過去更新先可以再整下一步
但我老豆成撚日唔得閒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞