家父係六十年代澳門出世, 有無機會拎到葡萄牙藉?

269 回覆
79 Like 7 Dislike
我老豆49年出世,係吉隆坡
理論上世伯拎咗馬國護照 馬國會要求佢renounce瓷國籍 咁入境處就會cancel佢本特衰 但係因為香港身份證唔一定要痴住瓷國籍所以繼續住香港係無問題 瓷國通行證應該算係灰色地帶 正路就應該要用馬國護照申請簽證嘅
至於你 就算無申請特衰護照 瓷殖香港都係當你瓷國籍 你申請馬國籍都可以(應該要)去renounce瓷國籍 本BNO我唔知馬國會唔會前叫你renounce 但renounce完可以申請恢復 係唔知馬國嗰邊會唔會有問題架啫
有d稅都冇納過攞現金分享都算啦, 仲妄想攞葡籍
我係英國問,EHIC要返你個國家先申到,兩年要返去續,唔抵
除非你會返葡萄牙工幹旅遊,否則買私人保險啦,機票都係返到
代老豆搞:唔得,簽名都要佢啦,搵律師係煩少好多野,但佢唔係大使。佢嘅存在係令你搞嘅過程舒服啲

葡萄牙我只係建議你去,因為啲人態度好,效率高,要求都合理啲。唔係一定要去。理論上你係澳門可以搞哂所有野
我而家需要EHIC, 因為會涉及好多生活上嘅問題. 而家係歐洲搵緊工, 所以續証就應該唔係問題 (好難搵, 希望搵到啦 ). 但而家唔知要咩特別條件先可以申請到 (比如可能要交過稅之類).

巴打係英國生活咗幾耐?
你心底知道的,一本葡國護照係幾布價值

無價值既話唔會個個仆去續啦
無計,你有求於人

佢辱尻你都無計

忍辱負重啦
咁你做中國人啦唯有
上連登問
搵緊工,即係未有工,即係搞csi啦瑞典係咪咁叫?
CSI有工做就唔洗啦即係你搵到工就唔洗張EHIC,張野係俾你旅行用。你check check跟歐盟法,我諗成個歐洲應該一樣

前後四年
錯。
你去過歐洲求其一間領使館你就明
我係行使緊我應有權利,佢只係幫助我。我同佢唔應該有高低之分
係得澳門嗰間先咁閪
啱啱master. 畢業,但唔知無CSI 會唔會增加就業困難。(而家個市好靜, 而且好興請internship, 但我就畢業做唔到internship, 可能要搵下丹麥)
唔會,亦唔make sense
CSI原意係為咗唔想因爲人口流動而加重該國政府醫療負擔。目標係啲淨住唔付出,白拎嘅人。有興趣嘅部門只有移民局同醫管局(你自己代入返瑞典嘅相關單位。英國就home office同nhs)你搵工個老闆唔會理,你搵到工亦唔再係白拎。理論上唔再需要CSI。你睇下申請入籍張form,csi係俾唔係employed嘅填無csi最常見麻煩係申入籍俾人過哩幾年唔計時間。你白住5年入唔到籍

個市唔清楚啦,會唔會你目標工種錯?騎牛搵馬會唔會易啲?

瑞典讀U洗唔洗識瑞典文,學校教唔教?用咩語言授課?北歐搵工咪要識啲北歐文囉巴打好勁
我嘅問題係因為無EHIC, 所以申請唔到瑞典嘅personal number (類似身份証之類)。所以係瑞典好多嘢都做唔到 (比如做gym 要貴幾倍之類)。 而且瑞典本身都幾歧視外國人,所以你去Tex office問人吔都係果啲“唔關我吔事”,“你打電話去問返相關同事”之類嘅回覆(堅灰)。

我搵工係搵archit 嘅,但佢吔文化又好似要逼你做intern 先,但係做intern 嘅話又一定要你係學生先可以做(法例規定)。㡺係我就畢業,所以做唔到intern.

另一樣係title 問題,因為有叫會叫FG搵intern, 有啲會叫Junior architect. 我都唔知叫自己咩好。(搵工當識瑞典文就最好,不過係難學)

瑞典讀u 唔洗識瑞典文,有personal number 嘅學生可以免費上瑞典語課程(我無得上。。。。) 佢吔英文係好好的,但係所有通告同文件都係瑞典文 (even 你係一間國際大學入面),根本睇唔明。

巴打係英國都係讀書?
先搵人證明到你家父係澳門出世,再去法務局補辦出世證明攞白卡
我做野了
咁英國鬆好多。我地無EHIC 可以買private insurance
個number我地都有NI,有手有腳就申請得
你睇下你有無得用insurance 代替EHIC
歐盟法例有保險就得,EHIC只係其一
我有買,但係個officer 只係一句 - 'your insurance not cover that you are born to be disable......' 真係萬千粗口在心頭。

巴打介唔介意俾個 telegram 我
其實我覺得你同你老豆都唔會有

唔講太複雜,淨係講依家馬拉一堆有出世紙但係父母唔識或者做錯step嘅人,識講識寫馬來文都唔一定有國籍,你覺得你同你老豆仲有冇可能做到?

另外,你自己點都衰喺「所有生在聯邦、在出生時,除了依照本項之外,沒有以其它任何方式成為任何國家公民之人士」,所以你係肯撚定冇
有錯
一年內發出三個月內呀屌佢老母
得澳門間葡萄牙領事館要3個月有效
歐洲我都搞過幾次證,唔同國家嘅葡萄牙領事館都去過,我拎返我十一歲張改名紙,我出世張出世紙完全無問題
係得澳門間仆街要三個月,仲要收鳩埋你正本。同一樣野我係英國瑞典搞,佢copy完會還返張正本嚟架屌佢老母
澳門真係特閪
唔介意,但我無只有WhatsApp
你買CSI用insurance ?詳細我唔熟,但我問過有得買到cover哂
我可以加whatsapp, 但唔知點PM. 你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞