家父係六十年代澳門出世, 有無機會拎到葡萄牙藉?

269 回覆
79 Like 7 Dislike
btw,我指既係我老豆係澳門出世,唔係我爺來,當時我老豆出左世應該就返去香港啦,一定無申請過葡國護照

照你地咁講我應該無機會啦,原本我睇啲資料以為個國藉只要係當地出世就自動擁有,點知要申請先得
btw,我指既係我老豆係196x年澳門出世,唔係我啊爺來,我啊爺唔係澳門出世,當時我老豆出左世之後無幾耐應該就返去香港啦,一定無申請過葡國護照

照你地咁講我應該無機會啦,原本我睇啲資料以為個國藉只要係當地出世就自動擁有,點知要申請先得

修正番sorry
同問
點搞到
姐係 如果阿爸係澳門出世
有拎過 葡國護照 就算死左
事後個仔 都可以去返澳門
申請 葡國籍同澳門戶藉????
你老豆果張出生証明當局認可既距咪有葡籍 跟住你就有 全件事最重點係有你老豆係殖民時代既出生證明或者住過7年或以上
當然啦 跟血統既 除非唔係父子關係
血統係唔會因時間而轉變 所以樓上果班話回歸左無得拎既都係9up 所以任何時間因素都唔會影響到拎葡籍
咪仲衰BNO?
我老豆就一定無住過7年以上,所以我最主要既疑問就係我老豆果張鏡湖醫院出世紙算唔算係葡萄牙認可,我唔係好清楚當年澳門個制度係點,乜出世紙唔係政府發出既咩
搏一搏啦 唔係官方文件都應該得 我阿爸係拎小學畢業證書都得
再問
阿爸係澳門出世(回歸前出世)
但無 葡國護照
但又死左
咁佢仔女(回歸後出世)
可唔可以事後申請澳門藉/ 葡國籍?
好多謝巴打你既分享先

但係可唔可以講下你係點搞,當時係咪你幫你老豆搞? 個程序大概係點?
當時係心血來潮去搞既 一開始就認住搵出世紙點知無 咁距細個就讀過小學 讀多過7年既 咁岩距間小學仲未執有畢業生記錄 就同學校拎左證明去apply就得左 咁我就跟血統好快拎到
*諗住
連登仔成日恥笑澳門狗但係而家諗盡方法去做同蝗一樣
我想問你係葡萄牙駐澳門領事館定葡萄牙駐香港領事館搞? 我覺得你個case易搞係因為令尊真係長期係澳門居留過。

咁令尊本身有無乜澳門身份證/識別證/護照? 你果陣交比葡萄牙既文件係咪只有學校比既證明?

其實我想去領事館問但係又唔知佢地果邊既職員識唔識講中文同英文或者會唔會比錯既資訊我,各位如果有同樣既經驗希望可以分享下
1.澳門領事館
2.小學證明拎澳門身份證->小學加身份證拎認別證->認別證拎護照
3.領事館既人係識中文既,最好問清楚有咩要拎,是但拎少左樣都要親身再去
人地終極係eu人呀
照你咁講,要澳門身份証先轉到識別証,咁就要番番去最基本既問題: 得張好耐之前既澳門既醫院既出生証明可唔可以申請番澳門身份証?

試過搵番舊登/ 其他網既post又話只要有出世紙就可以申請番澳門身份証。其實我老豆之前試過去澳門唸住搞番澳門身份証,但係我老豆話果邊既職員問佢係咪之前長期係澳門工作同讀書問好多問題,好似唔係幾順利。最後老豆聲稱搞唔到又話等消息,之後就不了了之。果時佢自己一個人去,我又唔知佢係咪去錯地方搞定唔識搞,定係啲職員hea鳩佢,我問佢佢又屌鳩我,完全乜都唔理
應該得 間野未執既都應該你可信既證明
1. 你問清楚你啊爸有無葡國居民認別證同埋葡國護照?

2. 如果有齊兩樣 睇下過咗期未?

如果你老豆有齊以上兩樣野+未過期
咁你整到嘅機會就大好多
你最好親身去葡萄牙註澳門領事館問清楚
不過俾定心理準備先 領事館班牛佬牛婆好串
加上近十年愈來愈多人想整
所以佢哋會為難你同埋俾面色你睇
你預咗會受氣 鬼叫你想痴人哋國家個護照
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞