家父係六十年代澳門出世, 有無機會拎到葡萄牙藉?

269 回覆
79 Like 7 Dislike
香港
咁都好啲,有個親戚係大陸出世,根本搞唔撚到
姐係要搵律師? 大概幾錢?
我建議你問下高天賜

我依家比較擔心係自己已經成年呢part,我search嘢嗰時時不時都見有人話成年要歸化先得

同埋究竟轉錄啲文件係咪連id card都要6個月內
1986 年出世係咪冇辦法
我仲以為打電話去領事館係冇人理嘅㖭
id card 唔洗,但出世紙就要
你facebook message 佢佢都會理你
我想問你係打去邊間到問? 香港定澳門果間?
花生

正常樓主老豆有出世紙又有白卡就可以搞返。得出世紙就可能有排搞
我打去香港個間問, 其實諗返都唔知佢有冇答錯左我。我老豆身上乜野文件都冇, 點證明自己身份? 唔通真係拎住張香港身分證就拎得返出世紙? 個時分分鐘出世名都冇點落登記...

相反阿媽有本澳門漁民登記書 (大約名), 就識人可以用呢本書申請返到出世紙。

再問巴打: 上網見 婚姻轉錄 需要 父母雙方 出世紙, 假如只有母親一方有出世紙+認別證 (當單親家庭)。咁樣申請出生轉錄又會唔會有太大問題? 因為worst case 係老豆拎唔到, 得一阿媽拎到。感謝
單身家庭唔得
佢仆街到即刻離左婚,都要先係葡登記結婚 再離婚
葡國passport過期唔緊要
最緊要喺張公民證唔好過期
咁應該無啦
我想問有無聽過,如果當年要移居香港嘅話,要放棄葡籍?
因為老婆親戚嘅出世紙俾人打咗放棄葡籍
如果當年移居香港再放棄葡籍,咁就唔會有呢知post 出現啦
totally bull shit
我老豆90年代過香港打工,已經係用葡國護照過關
咁都好啲巴打會唔會有好嘅律師介紹
聽人講好似可以搵澳門個議員,比幾十蚊入會費會介紹律師比你。
我就冇得介紹啦,我老豆啲野keep 得好好,自己都搞到
其實我都keep得好但驚自己搞唔掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞