家父係六十年代澳門出世, 有無機會拎到葡萄牙藉?

269 回覆
79 Like 7 Dislike
老實講普通英國人會唔會記住20年前的殖民地稅收?走遍全世界,除左投資移民,根本人地都會當你蝗蟲。
澳門人就返澳門啦,香港已經好逼啦
又撚
喂 佢地一定係新香港人。 我地真. 香港人係唔會貪澳門呢d垃圾地方着數
咁腥港人呢?。 定係你都係
呢排搞緊
無記錯要老豆嗰時有申請先得
會有本黃色嘅
如果新移民同正常人一樣交足稅 唔呃福利既話
咁佢的確係當一個香港人喎 起碼佢做到香港人應有既本份
港支
樓豬 過黎攞一萬蚊算啦
樓主你去問下好啲喎
同你一樣情況 我呀爸喺澳門出世 之前冇搞過護照 都搞得返 搞嗰陣淨係睇咗佢啲出世文件 你去問清楚好啲喎
一邊屌澳門,一邊想做澳門人
叫你去外國,由其係歐洲係有原因
澳門葡領你聽到最多就係一句說話「走啦,哩到唔歡迎你呀,攬住你個中國籍過世啦」我幾乎次次去搞證都聽到有人EQ唔夠同佢嘈,佢一定講哩句然後叫實Q
而且由於佢攪嘅case多,佢要求好Q高,好多唔知做乜鳩嘅文件都要有,仲要係三個月內發出嘅
所以你拎張196x年出世紙,我敢保證你一定過唔到,佢要三個月內,你要去換張新。
去歐洲,什至去葡萄牙搞就無要你三個月內。我拎張199X嘅去都得。但係記住一樣野,你張野一定要有英文/葡文,再加Apostille。因為你張野係非葡非歐出世紙。領事館唔會收。你再去澳門搞認證。香港我就識上高院搞。但高院做唔做澳門出世紙我唔知,你要自己查。
澳葡仆街係人都知,所以如果世伯怕煩,要面子就唔建議你去。或者你要說服到佢唔搞唔得。而且澳門搞,快則一年,慢則一年後先通知你有野漏要補交,再等一年
去歐洲你同佢講,佢查返個例,如果佢肯同你整就快至即日搞掂,即日book埋期搞id。

或者(哩個亦係我最建議你做嘅做法)去澳門直接搵律師同你搞。洗幾千蚊,唔洗受氣又有專人同你follow up。世伯又唔洗煩到佢

拎到葡籍,歐洲通行去愛爾蘭洗七年碗,買到樓之餘仲可以入埋愛爾蘭籍,到時英國脫歐都唔驚,愛爾蘭籍無撚敵不過哩啲後話啦

利申:全部自己經驗,有咩想知或我講得唔清楚再問我
幾年前?近年收嚴咗好多,所有證件要三個月內發出
可唔可以請教一下點樣可以攞返歐洲嘅health insurance? 我張ID 卡後面係三個叉
要去返葡萄牙搞
之後係歐洲長住但唔工作仲要申多張EHIC,但張野到期都要返葡萄牙續
佢係想要葡籍唔係澳籍wo,擺明係唔想做澳門人想做歐洲人。
張醫院出世証明係寫中文( 只係寫左幾年幾月幾日出世, 老豆名, 同醫院既吸印 ) 因為啊嬚真係生完就走 ( 我唔太清楚當時澳葡既制度係點, 係咪suppose係要向當時政府做出世登記之類,咁先當你係澳門出世? )

同埋你既意思係咪話去澳門法務局搞番張澳門政府出既正式既出世紙來作為正式既出世登記? 靠呢張幾十年前既醫院出世証明真係得咩?

我都聽講過領事館既職員不嬲都脾氣唔好,所以我宜家都唔係好想去領事館問,因為我都預左佢地會hea鳩我或屌鳩我。

聽完你個講法我覺得問律師/ 搵律師搞較可取,畢竟我呢啲平民真係唔識點同領事館交涉,但係大前提係要知道有無得搞囉
基本法夠寫明雙非係香港人啦
人地憲法擺明本身預你呢d成世都同澳門冇啦關既人啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞