家父係六十年代澳門出世, 有無機會拎到葡萄牙藉?

269 回覆
79 Like 7 Dislike
係囉,不過要快攪,因為有幾個國家開始討論緊,第二代非本土出世,成世都冇接觸過,老來先申請個問題
八卦下你地有葡藉嘅有無返香港入境處申請國藉變更?
一陣支那又話你首先是中國公民(好似李波咁有BC都比人首先是中國公民)
國籍唔係跟護照咩? 利申唔熟
不過次次去日本寫入境表都係寫葡籍
老竇小學喺大陸落咗去澳門讀大學先過嚟香港有晒當年澳門生活啲證明有冇可能搞
澳門身份證就有可能,葡萄牙護照就冇可能
要「1981年之前澳門出世」
我老豆澳門出世但冇喺澳門讀書
有身分證
你做過中國人,就要申請退中國籍
你喱個情況實搞唔到啦
身份證不嬲都搞咗算啦都係踏踏實實繼續搵工移民算
你浪費咁多時間係呢度問做乜姐?你又唔post 張出世紙,我哋又唔係專業,不如直接fax/email 出世紙比領事館問下重好啦。
Ching
你係拎葡國護照定澳門護照
我呀媽係澳門出世住左廿年

利申 有澳門身份證
之前上網睇話申請葡國護照首要係識葡文先
跟住就無再睇
雙重標準骨字裏都係蝗
樓主同雙非蝗蟲有咩分別呢????????????????????????????????????????????????????
權你老母咩 對澳萄政府/社會乜貢獻都無 就想拎人地國藉?
咁你同雙非蝗種人有咩分別姐? 不撚知所謂 雙重標準
個個連登仔都屌9澳門人
然後就想盡辦法做澳門人
1. 兩樣都無。後來問番先知個故事係好多年前嫲嫲個肚作動,先走左去澳門生我老豆出來,生完就即刻走,根本就無唸住係果到落地生根,所以先得一張咁既醫院出生証明

2. 就算真係有可能搞到,我老豆都唔會搞,佢無心搞,太多程序,哂時間,成件事由佢主導既話實唔得
結論: 已放棄,唔強求
同呀爸拎呀爸張出世紙,去澳門個葡領館搞,香港個你搞唔到,未夠老
首先去右邊問,睇下條友答唔答你
如果點你去正門,做定心理準備,條友會撚鳩你
入葡領館要好好EQ,班友態度好差
唔洗諗住send email有人覆,打電話打得通都會叫你親身上嚟講

以我所知,而家好少批澳門出世哩隻,你可以搏下,但如果你係澳門搞機會好小。要係澳門住夠七年我記得係澳門身分證要求,唔關葡萄牙事。反而係佢批唔批你
我係你我就拎張野去澳門法務局問下,有無得搞返張新嘅,然後吸個海牙認證印,飛去歐洲搞,到時搬返條條例出嚟就ok,一般即日入籍,半個月可申認別證

有野做,一陣再打
本質上一樣,但樓主咁諗好正常,個制度有益數點解唔拿?英國佬今日bno無條件轉bc,你會唔會講自己無貢獻英國唔去轉?
有交稅比港英政府 已經係對英國有貢獻啦 大佬
港人本色
有著數就拎左先
咁樣新移民申請人都有交稅啦。老實講普

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞