家父係六十年代澳門出世, 有無機會拎到葡萄牙藉?

269 回覆
79 Like 7 Dislike
先搵人證明到你家父係澳門出世,再去法務局補辦出世證明攞白卡

睇番法務局個網
手續辦理類型: 補辦出生登記(14歲以上)
服務對象與申請資格: 在澳門出生但未辦理出生登記的 14歲以上人士。

唔知適唔適用於我老豆個case,話哂都幾十年前係澳葡出世。我都覺得我宜家要做既係搞番正式既出世登記( 唔知得唔得 ) ,咁人地先知道我老豆真係果到出世。我就係覺得我啊嫲當年無向政府正式登過記出世 ( 或者有得查番? )

btw,唔知有乜澳門律師樓專搞呢啲case,想搵律師都唔知搵邊個
哩層你要上fb啲移民谷/澳門人谷
你一打就有推介
我前年搵澳門律師搞
而家已經做緊公民證

律師我就唔係到開名啦,但我會講下當時點搵
你只要上澳門律師名冊,就會搵到一埋律師list
然後花幾個鐘逐個google同篩選
篩選準則如下:
規模大
有葡國辦公室
有做移民業務

搵左幾間之後,就send email問
通常都會有2-3間覆你

Budget方面,你預備100k就差唔多
我最後嘅律師費連埋雜費50k+
想知澳門係咪多數律師都識搞呢啲case?
我個情況係老竇有認別證,但係唔見咗
麻煩曬
白卡無埋?上領事館問啦,未必要搵律師
唔該晒你
仲有個問題想問一問
我老竇話佢出世時
張出世紙正本比葡萄牙當局收咗
咁係咪佢哋已經有記錄?

去歐洲嘅話係咪任何一個歐洲國家嘅領事館都可以幫到我搞?
我老母在生 有齊資料 佢有葡藉
佢8x年開始係香港生活
但我都搞唔到葡 得澳門人身份 巴打應該唔洗諗
其實如果係啲奇難雜症,又唔知自己有無資格拎嘅話,真心建議去澳門走一轉搵個轉搞申請葡籍嘅議員(Google吓應該會搵到佢)問一問。

上年搵咗佢幫手,俾幾萬蚊佢搵律師直接喺葡國搞都係一年時間就入到籍。如果你過十八歲,而要去領事館搞要幾年.....
*專搞
記錄:未必
舊時未有電腦,葡萄牙係用一張我地叫「白卡」嘅東西做記認,老一代一定有(90後都應該見過)
白卡有你個檔案number,你俾張卡佢,佢拎返你個檔案出嚟先有得搞。後來十零年前左右電腦化,我地要拎張白卡去叫佢入資料,係電腦開返個file
我唔知你有無做哩個步驟,有就唔洗煩,去差館報失張證然後搞掂。無我就唔清楚,你要去問

歐洲:有記錄就係,但我係瑞典唔見passport,我都起碼提供到我舊passport number
我同你一樣
搞葡完全無問題
你再去問下
92巴 香港出世 應該無咩雞會
Same
我都申到,你都可以
你一定申到~唔好咁懶~不過可能要你老母搞返婚姻轉錄同出生轉錄先~
各位葡國人,記得去投票

5月26日,將為歐洲議會舉行選舉。在本人口普查委員會的人口普查簿中登記的澳門和香港葡萄牙居民可於5月25日和26日上午8點至下午7點親自到總領事館投票。

有關您的註冊位置的信息,您可以諮詢:https://www.recenseamento.mai.gov.pt /?sfns = mo

有關歐洲議會選舉的更多信息:http://www.cne.pt/content/選舉換parlamento-歐洲-2019 //

Consulado Geral de Portugal em Macau e Hong Kong
今日27號喎
27號7點前都可以去投票
借問聲 葡萄牙個免國防日點搞?
巴打有野想問
今日終於叫左老豆去領事館
我老豆有1992年整既護照 認別證 全部過晒期 今日去拎埋出世紙
之前問過想做婚姻轉錄 但葡國冇我老豆既資料 所以今日去整
結果搞左成日就係拎左張出世紙個number email 問返葡國有冇我老豆既資料
要一個月後再去
我淨係想知 咁做其實係咪正確 因為我上網睇啲人係要「拎返」葡國國籍先會咁做
但我老豆應該已經有 唔係點整到護照?
我之前證件過期十幾年,第一件事係搞返葡國出世紙,因葡國99年後證件姓名,名在前,姓在後。所以要寄資料返葡國,出左出世紙先可以搞ID
你睇#185我講有關白卡,你無嗰張野?1992年整一定要白卡。
出世紙係葡國嗰張定澳門/香港嗰張?
以前無電腦嘅年代,無白卡煩過你無passport
你話無國籍,好簡單,佢點肯定你係佢國民?睇passport?睇id?唔俾你假架?你出街差佬查證都打上call台問下。佢咪要查下你有無哩個人。你張白卡就係你檔案number。無佢點知你國籍。至於點解唔查id,你問佢葡撚做野我都唔一定諗得透

我諗你問題都係驚個國籍無撚咗,佢又要你等一年半載唔答你,搞到你十五十六咁
我可以答你,你搵得澳門搞就預咗啦。我三年前試過唔見passport,拎埋報失紙去搞,佢叫我寫信解釋做乜唔見。我都怕咗佢,寫一中一英俾佢,問佢收邊份。佢兩份收哂,話會有人釋做葡文再send返葡萄牙,叫我一年半載後再返嚟。我七個月後再去問,條友唔記得我好正常,我咪講多次我個case。佢係個櫃到拎返我個file,原來半年嚟郁都無郁過,仲屌我做乜咁快嚟問
同樣情況我係瑞典搞,14日起貨有返本passport
你趕嘅,一係搵葡文律師同你寄去葡萄牙搞,一係去第個大使館啦,否則係份野係澳門坐半年都唔會同你寄過去

請問呢兩張係咪白卡?
我個case係老豆澳門出世,有澳門身份證,有葡籍有葡國護照(不過過咗期),阿媽冇任何澳門/葡國身份,我本人香港出世年過18有澳門身份證,係咪只要做齊婚姻轉錄同老豆出世紙etc手續應該都有啲希望? 我老豆又係乜都唔想搞唔想煩嗰啲預咗要靠自己
係啦,咁無野好擔心啦,佢地頂多手腳慢啲,你爸爸要拎返個file就搞掂
拎齊護照認別證就搞結婚,再搞小朋友出生,就算慢如澳門,三四年左右你都有國籍
利:子女成年點搞我唔識,我只搞過小朋友同bb
update出生,認別,passport,做婚姻,登記你出生(即取得國籍)
怕耐就直接去葡萄牙搞,怕煩就搵律師或繼續做中國人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞