唔好再講FG人工低就等如大學無用

233 回覆
1101 Like 52 Dislike
這就是連登
爭著請
點樣做2年儲到錢 你搵六位數?
btw後生仔正路要移民都係靠技術移民/讀書架啦
進修唔撚洗儲錢定你係月光族先儲唔到
咁7年時間幾千蚊人工上到9萬蚊 如果唔係sales又真係唔make sense喎,唔怪得人
你有少少get lost左
目標還目標,社會現實還現實
你自己可以力爭上游,亦可以鼓勵人,但下游乞食科大學生唔讀書洗底好難捱到30/40k都係事實亦要靠好多softskill真係唔係個個人一話上進就有
搵食科咪有用
見佢講野咁癡線起左底
你睇完就明
點叫唔Make sense? 行Tech 喎
我仲要係Regulatory, 7年幾有呢個數有幾出奇
銀行Reg Man 都一樣佢地份Bonus 仲大啲

BTW 連登仔係話做雞/鴨, 而唔係Sales
大學畢業的人從來都唔會覺得大學係無用
講fg人工低等於大學無用果班人,都係讀唔成書嘅人
如果有未中學畢業嘅人覺得大學係無用,其實並唔需要同佢地話比佢地知 大學好有用
當一個人能夠了解大學的價值,佢就自然有能力入大學
當一個人唔了解大學的價值,佢入大學都只係哂社會資源。
結論係:
唔需要同人宣揚大學價值
明嘅人就自然明
唔明嘅人變明都係哂9氣

但係大學畢業,唔等於做幾年又轉下工就可以搵好多錢
唔做閪工,又好難能夠做到三-四年 30-40k

讀咩科已經會對薪金做成好大差異

利申:覺得sales係一份閪工
結論
話讀大學冇撚用果d
目光短淺 井底之蛙
sales係西工 同意
但好多文職一樣好西

mkt banking go 政府都一樣有機會30k up(四年)

乞食科又唔諗好出黎條路點行個堆人先會做來做去都無20k
agger
真心好多人睇完連登就以為世界係咁
識得有小朋友夠分入港大走左去做餐飲
小弟文科畢業,就快5年,30k
我覺得八大畢業5年經驗30k唔係難,但係做唔到的人肯定係多過做到的人。以我身邊的舊同事+朋友,畢業45年仲搵緊1Xk係大有人在

至於3年30k就真係離撚晒地,30k 起非技術工種非sales大概要上到副經理級先有,3年經驗做到副經理級的人肯定唔係normal case 囉

更何況宜家八大畢業好撚流架炸,宜家先得5萬個考生爭大約2萬個位,入八大容乜易,你估仲係會考一屆有十萬人考的年代咩
呢個社會真係好恐怖
一出黎做野已經要諗career path
事實係大把fg驚搵唔到工有offer就要住先
日日死做爛做ot做到行屍走肉都唔知做乜
所以我講三到四年
AM其實唔算太難
但一定要識走位同埋入岩行業

事實就係難病急投醫 有offer就要 又唔搵多幾份比較下
又會有班人返工就唔諗轉工 成日覺得公司無左佢會死

come on 太陽如常升起
香港社會真係好大競爭
而家個一代連幼稚園開始就要鬥
大學一樣要plan exchange 上莊 reg 科 分組 grad trip intern hall 私人生活

如果出到黎都係on99其實係抵死
3-4年 真.AM 都叫唔難
但我眼望已經係少數人先做到
Assistant, executive, senior executive
你1年要跳到1個grade先掂
唔係每一行個薪酬架構同埋ranking 都好似你果個咁既
一年跳一個grade真係天荒夜談
唔係9up 2句就做到
大把因素 eg. 環境 人事 機會 運氣 實力
缺一不可
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞