唔好再講FG人工低就等如大學無用

233 回覆
1101 Like 52 Dislike
nonono
教大東大呢d高人工就要計
轉工加三千有咩問題?
第一次轉工加8000 第二次轉工加9000
咁我係sales情況比較極端
但係出面要加20%-30%其實唔難(30k以下)
30k-40k你搵工會發現加人工升幅比較少

我每次搵工都比人壓價 試過企硬搞到無 offer
但同時企硬先令到我搵到下一份工

搵工最好風光既時侯搵
如果自己撈唔掂搵工 比人睇住黎食 就真係升幅有限
工程狗慘過做任何其他狗
Fg人工低唔緊要
刷夠一年經驗份工又唔升你職加返你理想人工,返工做嘅野一個中學生都識做咁就轉工
Fg做幾年係度影下印改下字果d做乜鬼
等運到好過
其實肯捱就出頭係啱 但前提係有知識 搵埋方向 同識做人
其實香港地有好多人唔使搏命
好似尋日有單新聞,老豆供斷左將軍澳私樓
應該都值成千萬,拎左去冒充老豆簽名按800還賭債
再睇下佢四十幾歲人,好似做倉搵萬零蚊
唔想搏命咪做aco而d位,準時收工就走人無生活壓力
你fg人工25-28k係點得黎
除咗教大真係見唔到
全年齡 sd幾大?保守估計都差唔多10k
而且對fg黎講有咩參考價值
有心考唔代表你會畀人請
識人年年考年年收皮
盲頭烏蠅咁一味死做死捱就抵無出頭
呢個數我覺得應該目標係3年左右要符合到
工作生涯最難頂就係低過20k既時間 愈快脫離20k以下愈好
尤其是我係全家唯一收入支柱
係 但紀律部隊散仔同ACO其實考得多有 record會加分
同埋一年咁多 opening 有心準備好難全部fail
同意 同一行業做十年其實經驗同處理手法都值錢

見工亦都好重要 點樣present自己比未來老細先係重點
無cpa license有閪40k咩
再吹大啲
信你就真係碌鳩都識隱形啦,我條女,frd,同事,全部都big4出嚟,cfo,fc,sen man,咩grade我都識,未chartered 想有40k,條友三四十歲老屎忽就得,做果幾年連牌都無想40k,你間big4邊間呀睇過?我pwc,kpmg,deloitte都識人喎,有個比較廢既fd正正做audit senior2,由kpmg跳去deloitte,牌都未考到,e家30歲,得2萬2,笑撚死人

已經懷疑人生 想走 畢業之後做咗八個月
不嬲係講大學讀乞食科冇用
係咪誤會咗??
樓主覺得銀行點樣 由teller 做到上rm 條路
從來無信過. FG已經33K
每年都有一車車fg 入去做teller 覺得點解會咁樣。雖然我以前都係第一份工一畢業就teller.
廢咪無囉
不嬲唔係講話e個位去唔到果個人工
而係平均嚟講都無
未有牌連30k都有困難莫講話40k
就算有牌,廢既cpa大有人在
唔係點會有19 旺角cpa 搵得果廿幾k
big4一年我當出100個fm,都仲有成千個accountant
咁既比率同人講平均
識唔識咩叫平均呀
識多啲人先出嚟9up啦
我有fd 5年50k,10年120k添
唔通我識得果一個就周圍同人講好易個個都得咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞