唔好再講FG人工低就等如大學無用

233 回覆
1101 Like 52 Dislike
大學生搵工一定要睇career path 諗定3年後5年後10年後要係咩公司做咩position 搵幾錢

唔好跟左老一輩啲窮撚思想覺得肯捱就有出頭,咩努力就有人賞識

而家社會好現實,你搵幾錢係睇你識幾多野唔係睇你做左幾耐,雖然兩者好多時係correlated

如果你份工係幫人影印執野入資料你做到曉飛都冇用
無錯,有朋友畢業份工25k幾威風,點知行頭太細無位升,到而家都係差唔多人工 肯捱當然好
但努力係要表現比老細睇先有用,同埋要學到野
過份重覆或者容易被取代既工作,除非有上流機會,如果唔係早走早著
都唔係既,香港本身有樓,打份工都爽
OT其實無問題,岩岩畢業快手升職先最重要,20k以下好難養家過日子
銀行IA,部分 second tier,甚至上市公司會計文員都有
當然條件係要齊牌

BTW u grad要入big 4有幾難?Second low而家都收喎
搵工拎offer,R人工,如果唔係Big 4基本上做左十個月已經可以咁做
大公司能力範圍內加人工比你其實好過佢出AD再請人又train過
未過三萬都好鬆手

利申 唔係做會計,純粹聽朋友Share
做左Big 4 3年2萬多 係正常
path, 行到去終點嘅係path
行唔到嘅有咩用
當一間公司十個ger 位
佢一年都起碼請十個FG 啦
做一世原地踏步嘅人都好多囉
3年big4 senior 2 2萬多 咪玩啦
senior 2 加哂所有野起碼40k
定你個朋友呃你
big4 做夠3年得兩萬多少少? 計埋intern經驗呀?
唔知頭唔知路就衝出黎話人發夢
都唔知係井底定係不願面對
唔好讀工程
我乞食科畢業,私人市場FG度第一份工9K
用左7年時間,轉咗而家上到去89K

不過都係覺得FG 高會升得快好多,至少快3年
行業夠大 轉工唔難
第一次轉工可以大膽叫高30%-40%(因為basic低)
但如果行頭窄或者 back office
都可以叫20%-25%既

轉幾次都有二到尾三字頭 跟住先穩定做幾年
ys, fg唔好有包伏 見多d工 係適合既行業搵最高人工先最重要
開頭一定要叫高d 之後條路都好行好多
唔好懶係唔怕蝕底 人地當你廉價奴工咋
無錯,唔好比人搵笨
Fg marketing 其實係咪大部分都係比14k 左右offer?
in house 咪12-14囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞