唔好再講FG人工低就等如大學無用

233 回覆
1101 Like 52 Dislike
一句秒殺 大把人為升職做做下野讀番pt degree啦 讀書點會無用
如果要4年30K, 一定要有professional background先會
eg CPA, second tier出身可以叫到, 不過都唔一定俾到, 要睇interview表現
IT都係一樣, eg Oracle專既要30K唔難
不過個bottle neck係點上40K, 係market黎講呢個係Manager grade 既starting, 咁究竟一個部門可以有幾多個manager or above呢?多數最多係20%到
要上sm, director, gm, md個d, 人工梗係好, 不過又有幾個%既人做到呢?
而要上到個D位, 好多到要有D學歷如mba, 咁無大學學位又呢可能有
無30k 睇到笑
https://www.payscale.com/research/HK/Job=Account_Clerk/Salary
連埋bonus都係廿幾萬一年俾盡, 香港而家好好境?
文員3皮, 不過又要有牌, 有cpa邊個同你做clerk? 矛盾到一個點
真實市場係點都唔知剩係道聽途說既真係睇到笑喇
咁你人工姐係幾多
文員有30k
4年 senior officer 25-27k
bonus/double pay

唔洗上市 酒店都有呢個數
我錯 睇漏文員
咁保安有冇50k 有冇比錢比價你考牌
fg做2年當儲錢移民啦香港收得皮
人地有補假
睇team 同埋前途清晰
要人工高就一定要keep住幾年就跳槽,而下份工一定要幫自己增到值,對你幾年後再去見下一份工有用。至於點樣sell到人俾到你要求個價請你,就靠自己喇,唔同行業嘅要求都好唔同,不過都不外乎幾方面,qualification, competence, exposure, critical experience,連個basic遊戲規則都未摸到嘅,就抵你俾人睇死繼續每年一千幾百咁加,做到三四十歲都係得嗰20,30k喇
唔洗跑得快
最緊要唔好慢過人
ys 加1000轉工真係超級大傻仔
要清楚每次轉工唔止人工加幅 亦要工作上有進步(如細行轉大行/升職)
雞/鴨?
連登仔不斷吹奏既地盤扎扎先係好工
凡親呢類post總有班井底之蛙同loser出黎柒
覺得做金融界有幾皮好多好唔現實?呢個水平根本周街都係
ys 我都係底層
所以想講比FG知真相
論錢途

學歷通脹下

無學位只會更難搵食,一份普通admin工都難搶(eg ACO HA EA III/II clerk)

學位會係求職嘅保障多過以前個種保證(年代唔同,大學生數量唔同)

唔係個個/大部分degreeholder有連登仔咁勁幾年輕取5-60k人工

會唔會倖存者偏差,好多人際遇差/搵得少唔出聲,各位又將好多學位歸類唔係大學生

講起讀大學有無用,除左錢錢錢
我覺得U life,見識呢家野唔係錢買到同衡量到
https://stealjobs.com/2017年big-4-薪酬一覽:其實唔太差/

17年已經可以有 自己睇
想睇新一年可以去審計搵丁呢個fb page睇下真實數據 基於通漲肯定高過17年個數
呢個Reply 盡顯連登仔質素
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞