唔好再講FG人工低就等如大學無用

233 回覆
1101 Like 52 Dislike
訓夠要起身喇又想講有手有腳就請?
樓主其實我係想認同你
但你上面個句就真係唔得喇
但係無論我自己或者身邊既同學都係三至四年就有30k以上 (包埋bonus)

行入去純文純理學院度講 睇你有冇命行出黎
樓主思維幾正確
其實就好似曹操同袁紹陣營嘅分別
一開始睇落袁紹好屈機但一長跑就俾曹操屠
純文
老師 政府 大公司MT marketing
Sales
純理 大把medical sales類工作可以選擇

當然整體唔夠BBA好係事實,不過好老實講
由第二份工開始 邊有人睇你邊度畢業
反而 interview 工作經驗 談吐 先係最重要
(專科 技術科 老師唔計)

我從來唔buy大學FG做文員 做lab 或者低技術工種
請你睇下三十四歲既同事,如果人工分別不大,又無得升職
請你盡快思考應否繼續留起度
如果唔係你只不過係浪費自己時間 唔好講做夠一年呢d廢話 無用既工作一日都嫌長 好好準備,jumpy並唔係一個好難 handle既面試問題

最好講多樣
FG請多 interview ,見工唔係搵老婆
比左offer先考慮做唔做,唔應該未 interview就已經幻想將來工作
而且 interview亦有助你了解該行業情況

EO/AO 冇三大完左場
老師要考pgde
文科MT 講到咁撚易
仲叫人去做sales
永遠叫唔醒扮訓既人
朋友唔多 而且撈唔掂其實會自動消失
所以未算全面了解唔同行業
只係睇到好多post輕視學位(尤其ugc)價值
亦只以孤例舉證 以偏蓋全
唔係個個識分邊句真邊句假 所以想開post講一講實際情況

btw 大學畢業平均人工係25-28k 唔該唔好再講17k已經高過50%香港人
比少少志氣 唔好輕視自己咁多年努力既成果

利申 AL 讀到狗咁先入到u 唔覺得大學無用
EO非三大一樣有火做(我dept都三個 當然最少 second up)

pgde可以做左TA先去讀 非三大FG無乜可能直接做學位教師 AT都無乜可能

MT睇gpa interview多過讀咩科
sales其實乜科都做得 只係文科感覺比較內向 所以好多人覺得做唔到姐

無意爭論 亦多謝分享 我只是銀行狗 識人有限唔知每個行業實際情況
我絕對認同學位係升職快d
不過都真係要食中條水
金融業係香港永遠唔會輸
呢個真 有朋友係大學風雲人物
出到黎on99 半紅不白

反而成日比人笑個件去左賣保險買完樓而家入埋伙

好撚葡萄
有學位唔代表乜
但無學位就7成注定做低下階層
淨返三成一係做生意成功 一係番地盤 一係父幹
其實就係咁

大學畢業average 25 28k 講all age group下?
仲有醫療同教育
其他注定永無出頭
career path真係好重要
做左幾年仲捱緊
無錯,咁先至可以做到參考 而唔係報紙講17 18k 咁樣只會令人無心向上 自以為是

2017年 全年齡 專上教育以上平均人工26400
當其他行業都唔難上到30k 點解仲咁多人做big4捱爆肝? career path比其他工更好?
分析能力日漸低下信埋d師奶傳媒,自己又不思進取,都係好多大學生一直搵唔岩path嘅原因
因為big4只係stepping stone
其他行業有不確定性 而且30k好難唔轉工做到 通常升職+轉工 而且去到30k再上就開始難 老細會考慮請兩個FG頂你係咪仲好

big 4行業清晰 考到牌 保證過30k 可持續性高 轉工大把人要 唔洗煩出路 出國又得 進修 自立門戶都可以
代價係頭三年既血汗 但相對其他工已經好fair

大把工努力完無回報
3-5年經驗出到去做commercial 會唔會難再升上去?
香港精神 搵錢走人
屋企要我養 我除左努力搵錢 (而且要穩定)
無其他選擇

BTW 我細個夢相係做記者
傳媒行業係我十分佩服的行業 唔少呢行既人唔係單純考慮錢
升去邊先 升實有

但要去到cfo or head ed位
睇人緣彩數加個人能力 難講
政府同教書fg就30k了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞