唔好再講FG人工低就等如大學無用

233 回覆
1101 Like 52 Dislike
IVE會計 一畢業都$20000
有牌搵十萬啦
一定升唔到 唔夠人
我前面仲有兩件早入職過我
大公司肥上瘦下
點會你話加就加
出黎做野未
係就係岩既, 但又黎3-4 年30k唔好咁啦
係班連燈師成日用起薪同自己跳薪嘅能力去定義人哋份職業啫
香港地
結論係讀好大學,訓練好自己,FG人工低唔係問題,學識理財儲錢,再投資製造被動收入,30歲前退休
ao eo 唔難
點睇做sales
快上30k
但好L大壓力
上面想叫我地千其唔好信d乜統計處
大學學位+年齡收入中位數

唔好信近年ACO,入境散仔一半有offer係學士學歷
其他散仔都18-20%左右
成班ugrad狗衝呢d位一定係少數,垃圾

以偏蓋全嚟講個偏係頭十幾廿%定全部學位嘅一半人(因為好多數據都出中位數)

學位一般有好過無,但而家競爭大議價能力下降

不同世代大學生薪酬講 新一代25-29歲一半人會擰到學位如果個個(都唔洗個個,當呢一半人嘅再一半)30歲穩袋5,6萬香港應該無窮人

但平平無奇嘅人走去讀乞食科/強求(d repeat 好多次,讀selffinance/topup乞食科)真係未必好
終於有人講
咪再等班讀唔到 u 嘅廢柴響度誤導人 & 自我感覺良好
講少少公務員
就算係文職系 員佐級一樣係可以考慮既選擇
ACO 紀律部隊散仔的確四年都未有30k
但散仔起薪比一般FG高
ACO起薪低但加幅高過紀律部隊 一樣吸引

而且晉升階梯穩定 每年一定加人工
福利好(15%公積金 排公屋居屋 房屋津貼)

而且最重要都係Career path
私人市場 3-4年 30k 唔算好難達到
但30k過後 真係睇自己造化 大把人停左係度
好多行業去到30-40k 都am/m grade
上升空間未知,但下面成班人想坐你個位 老細cut cost亦都優先考慮你

但公務員呢 ACO頂薪都過30k 而且跟通漲每年又幾舊 而且CO都唔算好難升掛(十至二十年)到時頂薪人工已經等如今日購買力40k
係一般人四十歲中年危機 朝不保夕既時候 政府工基本上係輕鬆過日子

有心既 不妨嘗試係私人市場證明自己
但對現況嚴重不滿 不妨keep住 interview 直到有offer再考慮入唔入政府
24歲搏好過30歲搏 最緊要行業前景好
而且自己能力適合呢個行業發展
係唔適合既地方努力
結果未必會比新界隻牛好幾多
大公司瘦下都唔會瘦FG 同Junior個幾千蚊
走一個老屎忽已經夠養幾個junior

你知道出AD/agent請一個人再 training 成本已經分分鐘多過你一年人工加幅嗎

唔好下下出黎問人出黎做野未 好嗎?
睇班友睇到火滾呀
入錯行真係影響一生
我公司請份十幾k admin位
仲有大把3,40歲大學生send cv黎
香港真係咁好搵?

聽連登仔講野就死撚得啦
30,40歲嗰班大學生食正黃金年代都咁失敗

你叫而家啲大學生點算好?
有d地址係半山
我懷疑佢地返工係為興趣
上市公司會計文員點可能有30k, 就算係老屎忽都無乜可能
因為點都會有個officer 做下
Big4肯捱嘅話上70k都唔難,其他工就相對睇際遇多少少
唔好駁佢啦
佢講到一考就入咁樣,好難再討論落去
咁個個讀完中學都去做海關啦
邊度洗煩
話做二三年野30k好易
係咪真係咁易呀
三四年30k傻撚左
睇下唔同年齡既大學畢業收入中位數先啦
1.三至四年同 兩三年爭好遠
夠搏你已經轉左三份工 都唔夠30k?(計埋bonus)

2. 其實公務員除左Eo仲有唔少選擇

3. 以上所講只適用於UGC 八大
唔係話其他唔得 係我唔識無謂亂講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞