唔好再講FG人工低就等如大學無用

233 回覆
1101 Like 52 Dislike
勸世
teller快手齊牌 半年已經可以申請出去或者轉工去 sales role 盡量做I&I/sme(比較難入)
唔好做齋開戶口信用卡個d

成日d teller想升但又唔齊牌又唔搏點幫你
如果有三年工作經驗,25k真係唔難
不過個post唔係講fg咩
我其實就係 teller出身做到 RM
其實我算好撚慢
我做過teller tele sales credit card sales gbo 單I RM 最後先做rm

一句講曬 唔想sell野唔好坐分行 搵 back office
做得分行唔做sales賺唔到錢
亦唔好打算呃客 未報只係時辰未到
唉 啱啱睇第二個post就見到公務員又加薪啦
5.08% 差佬邁向三萬蚊一個月了
咪就係話你唔知個Bottom line去到邊囉仲唔明
考緊... 升到出去又係條跑數狗 又係另一個新世界 依家teller都跑緊啲個信用卡同戶口 如果轉返銀行operation,internal 野你覺得點?
其實我開 post就係想同FG或者讀緊書既人講 大學畢業唔好睇起薪點
三年25k 四年30k 其實好正常 甚至有落後

連登成日話讀書無用 又話做譚仔好過大學
班無讀過書既又加把口教班細路
風氣太差 睇唔過眼

FG 17k係合理水平
但14k都唔係無法接受(睇你預自己幾時上位)
紀律部隊散仔同aco 如果唔係一take入到
要考幾年先入去佢地嘅起薪

私人工都差唔多人工甚至高過咗,加埋多糧bonus
睇你個人點取捨
我就係唔想sell 樓主知我心
想轉返去back office
老老實實我間分行 啲客都冇乜價值全部都係阿婆阿公 返到好頹冇乜數
樓主 大貓?
條友真係冇眼睇
一開始又話識好多人big4點樣低人工
話返佢知又話講緊全行平均
跟住而家又話bottom line
標準香港廢中 衝完出黎柒又死兜返
分行 operation唔值錢 太少位比人上
銀行bo的話 可考慮
compliance
credit
settlement
risk man
trade desk
等等

純 operation唔好做 文員係唔值錢的

跑數辛苦又點 人工包左 同埋其實識做都唔會太大壓力
細公司唔好
大公司唔好
唔使做就最好

我個frd 用左1年9個月跨位由teller 上pro .
有人去細公司學完自己開一檔出去做
有人去大公司比老細壓迫鬱鬱不得志
開post目的係想 FG有思考能力 了解自己應該點做

最緊要sd CV interview先
大把人年半做到RM 呢個年代有班人30歲已經係BM

做RM只係入場 跑數 各種政治任務 人事關系 manage老細對你既印象 點樣拎水源 留數之後放 annual 唔係勤力跑到數就得 大行尤甚

但講真 唔適合就盡快走
因為分行經驗除左去其他銀行分行 基本無用
無理過佢
big 4人工上網都睇到啦
都唔知有咩好講
second low都收
唔代表個個second low都收
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞