唔好再講FG人工低就等如大學無用

233 回覆
1101 Like 52 Dislike
不過社會係殘酷現實,都總有人要去做d下欄低技術位,反而係無論職級工種,大家做到既係條件太閪既offer唔好accept,唔好介意討論薪酬,增加返透明度,加強整體叫價能力,唔好咁易比d中小企僱主壓搾
政府乜先得架

JRE系列?
agger 自己心入面有個價
知自己唔係廢
唔到價實say no
sure
ao, eo, 紀律部隊officer, 教書等,30k已經係基本

有心考上面呢啲其實唔太難?
jre絕對唔易
計埋紀律部隊就fair d

仲有 教書 nursing 其實呢d出路更穩定 起碼做10年一定買到樓
我格離post勸engine仔都咁講。
做政府好呀
賣港過活
華人社會奴性太強,好多時根本無人可以幫到你爭取你值得擁有既野,係要靠自己
樓主收皮啦
冇啲唔讀書嘅點俾我哋班有書嘅踩住
呢個社會重點運作邊個洗碗邊個做咕喱邊個做侍應
又唔係咁講,2a3o又好eo又好professional grade又好咪又係個架構入面既齒輪一個,根本話唔到事
ao就真係無個無辜
Bdo有機會有?
唔好入錯公司!
細公司以為乜都學到?實際上可能你做緊既野大公司可能電腦自動搞掂,亦有大企業覺得細公司學壞手勢要重新教,寧願請FG教好過

間公司長蒲請以下職位
跟單文員
銷售文員
會計文員
採購文員
採購經理
秘書

但最後都係做跟單文員嘅野 打單 印收據俾貨車司機
揀左做齒輪就一世比政府食住冇得走
Ao都冇份話事
只係幫手推d大粒既policy
樓主講三大定八大?
good post
其實如果條線set係30k, 八大都applicable

fg第一份工起薪可能人人際遇唔同, 但有心揀下行業,轉一兩次工, 5內甚至更快都可以去到呢條線

而家周圍請人都難, turnover又高,30k內下其實都好鬆手

過左呢d線後個人能力/公司有幾多機會影響會多d
Pn9
大把工程狗3-4年無30k
差價你貼比我ok?
好精闢
Fg做teller想死
做lab表示唔認同
年年加得3/4%
做一年轉唔到上去好走
日日OT 做到卜街
三十歲都唔過二萬
大有人在
香港一門手藝好撚過讀大學(工程 護士 社工 醫生例外)
OT廢物
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞