唔好再講FG人工低就等如大學無用

233 回覆
1101 Like 52 Dislike
我上年FG就係中左伏入左間垃圾公司,開頭半年都無OT得咁勁,依架做到第八個半月開始日日OT到八點(有時假日仲要返),仲有三個半月完約,我應該走定係完埋份約?真係好辛苦
搵工拎offer
有offer同公司爭取加人工
加人工成功-->做多半年走人
唔成功--> resign然後再搵比現有offer更好工作
高質post 終於有人講
身邊好多人成日都同我講讀書無用
早d出黎做野攞經驗好過 但我一直都唔係咁諗
不過通常話讀書無用既人都係讀唔成書個批
pt degree同ft爭好遠喎
22歲有degree同28歲已經唔同

大學唔單止係知識上增長 而且大學有好多唔同機會比你嘗試,創業 intern ,exchange ,合作
你識既同學將來互相refer工作

最重要係三年時間了解清楚自己讀書以外既能力 考慮自己既出路

純粹沙紙唔會感受到分別 當然轉工升職會比較易
睇你讀咩同讀唔讀到啦

事實上當年中學畢業就考到警犬個班
呢家人工高過一半入到大學嘅同學
三十歲後分野較明顯 但到時都唔會再同人爭論
1.你睇下統計署數據先啦
香港人有幾多%大學生有3萬呀?
你估個個一出黎做野都會搵到間比你學野既公司?
學唔到野又點撚樣轉工?大把老屎忽唔撚教你野啦

2.公務員,上面位巴打咪講左幾多人考有幾多人入囉,又loop?

3. 八大? 哈哈哈哈,笑撚死我啦,睇番統計數據啦,唔該ching
但係份工就算加人工我都想走,唔想有工作無生活
讀pt degree 就唔好咁大聲,多數都係讀幾個ppt 背下野當讀左書

我自己讀書果陣成日要搵一堆textbook journal articles 有幾千幾千字咁寫文痛苦到仆街,四年之後淨係寫英文已經同中學果陣差幾個level
其實通常講八大都係講緊根正苗紅直入21-22歲grad 果種degree
但出面啲統計計晒所有OU 樹仁 恒管 能仁 SF Top-up THEI etc etc 所有資歷架構承認既degree
後者分分鐘有前者咁多人。。。
medical sales 兩年都25-30k 啦
如果大學生都要考aco咪就係證明讀大學無用囉

統計有曬數據唔睇
2a3o同真MT之流都係百裏挑一
如果走去話自己身邊都係兩三年就30k
咁樣不如話醫科fg就60k啦

實際上就係有好多學系讀完出嚟都係乞食
你話讀大學個經歷同知識有價值的話我都費時駁你
但係講錢就真係唔係個個都適合讀大學 (尤其文科)
睇完我以為八大無文科社科工程純理科
個個非BBA major個個訓係到都入到big4

跟住再傾落去又話唔計乞食科要計三大五大
但佢講到一考就入政府,好似一出世就變左主角
大佬呀,唔好咁痴線啦
三年就17k去到30k
唔係話冇人拿到,但只係小部分人
讀醫一出黎十幾萬添

你一考就入,仲點討論落去
你一轉工就加3-4000蚊
仲要一年轉一次,一定轉到架
你覺得個HR會比你加咁多?
唔通一年升一次職?
講到咁理想 香港冇窮人啦

但認同喺香港做兩三年野又相對搵得多既係sales方面
再講落去就剩係計有人介紹架啦
恆大 ive仔唔計
英文唔好唔計
唔識講野又唔計
成績唔好又唔計

最後八大都唔計
睇你條尺擺邊度
ust bba dse 23-24分都入到,呢個分數大學生入面係咪「小部分人」先考到?DSE 544455 係咪天之驕子?
17年份survey 佢地商學院平均起薪22k,頭幾年跳兩下point轉一次工已經有30k,未計bonus
都係睇你當初點揀自己條路姐,路唔難行,但18歲要揀得岩就難好多
行業真係好緊要 唔好入錯行 寧願入啲細啲嘅公司 都唔係因為間公司大入啲冇咩value嘅department 因為之後轉返去大公司其實唔特別難

利申:歐資細行fo 暑假準備入返大行
依家開始轉型係high-tech嘅天下
都係做商科既行業先升得咁快姐
我依D工程狗都係繼續做垃圾算 18grad搵得果18k
ys 我就係講呢種
能仁當自己大學?
過到Ce再AL直入大學(八大ugc degree)大約15%-20% 其實計返睇中位數top 20%無錯架

DSE我唔熟呀 不過FG出到社會道理一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞