有冇人胳肋底出汗好臭

461 回覆
487 Like 23 Dislike
又係喎 我今日着個件衫成日着到我好臭
係咩?
因為外國人大多數有狐臭!實際上有狐臭的才是正常人,沒有狐臭的人才是「不正常」的。

為什麼這麼說?這是科學調查的結果,在我們大概兩千代(約五萬年前)我們的祖先從熱帶非洲逐漸遷徙來到亞洲,這個時候發生了變異,第16號染色體中部的ABCC11基因上第538位鹼基發生基因突變,導致大汗腺減少分泌。

據調查結果顯示,中國人95%含有這種基因,沒有狐臭,韓國人與中國差不多,日本人稍微可憐一些,84%的人是變異的沒有狐臭,還有16%的人有狐臭。

可是先別說日本人可憐了,走出亞洲看看發現中國人真幸運,大洋洲的居民只有30%是沒有狐臭的,白種人只有10%沒有狐臭,而黑人幾乎就是狐臭的代名詞,只有0.5%的人沒有狐臭。
好似係中學
利申: 宜家係大學生
汗臭 應該同臭狐 好大分別?

利申 無臭味
好複雜喎!
Ok
可以試下呢隻,一樣都可以去味,擦左出汗無咩味
沖涼時, 照平時一樣, 但搽皂液後, 用自己嘅膝蓋磨擦自己嘅加拿大 ( 右膝磨右邊, 左膝磨左邊, 每次約10下), 然後沖水就OK !試過真係work 日頭再加biore果隻止汗劑
其實我懷疑過自己身體出問題
不過過幾日我可能去中醫到睇下
Ok 不過長遠我仲係解決唔到問題 我先會做手術
Btw謝謝你嘅介紹
戒打飛機

散熱問題 認真
建議唔好用止汗劑 止汗劑啲味同汗味mix埋更加臭
最好既方法緊係去沖涼啦 如果沖唔到涼建議你帶多套衫褲換 換左會無咁臭
我會嘗試從生活習慣開始作出改變
睇下有冇少啲臭味
我又唔係倒水咁出汗
純粹係胳肋底出汗就臭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞