有冇人胳肋底出汗好臭

461 回覆
487 Like 23 Dislike
唔好做手術
宜家所有切汗腺嘅手術 都會有代償性出汗嘅問題
你胳肋底係唔會出汗呀 但會出喺其他地方
有人嚴重到啲衫幾個鐘就濕晒要換衫
可以google下
有做運動同出開汗果排,d汗無咩味
無香味架
呢隻佢係會大大大汗都照出 但唔會出啲有味嘅汗 唔係好似止汗劑個啲咁完全閉塞毛孔的
我自己都有過樓主講嘅問題
早幾年誤打誤沖涼嘅時候,撞用咗Head&Shoulders(冰涼薄荷) 洗胳肋底
第二日就冇咗汗臭,然後一直持續用落去
間中買錯過第二隻款,係冇效果嘅

呢隻牌子洗胳肋底就好,洗頭好似麻麻
脫毛副作用係汗臭
脫毛公司仲會建議唔好用止汗劑,真係有辣有唔辣
我都係咁 自從用左止汗劑就冇野
有時唔記得噴又會臭
噴個隻個效果會好過茶個隻少少

可以試下 我依家一星期搽一次 可以keep一排
利申 用過晒咩水晶 止汗劑 浴鹽 (work一排 之後就唔得)
我都想喺腳度做⋯ 建唔建議?
樓主
我都有你同一個問題
我一日沖兩次涼,但一大汗就開始有味
我試過好多止汗劑,無論粉嗰隻同埋搽嗰隻
都係止到一陣,就算噴幾多,一大汗都冇用

我而家用緊biore (前排賣哂廣告,日本肥婆做代言嗰隻) 呢隻唔係粉狀嗰隻類型,佢係全液態。不過就貴其他止汗劑一陪 $4x至5x左右

我男同女款都試過,兩款係一樣冇分别
但真係work,keep到成日

希望幫到你
有脫但keep住生返出黎
個醫生經驗老到
望兩望就開岩藥膏
但唔痕都叫癬?
d人話搽薑汁
利申 不負責任
其實係件衫臭,試下著新衫 feel下
去sasa同人講想買止汗膏 基本上係日本牌子就得
佢有啲有味/冇味 但都可以令你胳肋底唔出汗/出少啲 而且普通止汗劑好撚香 加埋浸汗味就好臭
止汗膏好用啲 而且唔洗等佢乾
樓主 可以試下 先用凡士林 搽胳肋底 再拍d 蘇打粉 可以吸味 之後女人就噴香水 男人就噴古龍水 利伸:本身有臭狐 用左之後出親汗都冇曬味
咁你仲慘過我但我明你感受
但so far呢隻算係最好去汗味
唔怕死就買 西施蘭夏露 用一次成個星期無味,有時成個月都得,不過用得密會敏感甩皮,不過而家好難買 大陸野黎大陸網購就有。
係,我淨係用係加拿大
係喎,呢隻都好work
之前萬寧有賣
用過,哩隻成份好似有鋁,用耐咗會堵塞毛孔
止汗劑唔好用有鋁既
緊張排嘅汗同正常排嘅汗係唔同, 正常汗係嚟自Eccrine glands,基本上全身都有,因為呢種汗係用嚟cool down,多以水份為主,除非食過啲好大陣味嘅野,如果唔係正常情況下應該冇乜味。

緊張嘅汗嚟自喺Aporcine gland,其中一個集中點係喺格甩底。呢啲汗有類似Pheromone嘅野,以前喺用嚟引起同伴注意,或者係嚇走其他動物 (即係狗柯尿覇地盤個原理),而且多由fat、Protein組成,一有呢啲成份就會吸引細菌,有細菌就會有好大陣味。無論點搞飲食都好,都係會有味,最好係用止汗劑。

另外衫要久唔久買過啲新,有做運動嘅朋友就知,啲運動衫有時洗完明明冇味,一濕水就臭到仆街。因為啲polyster衫好易trap咗啲菌,其他衫都係一樣原理。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞