有冇人胳肋底出汗好臭

461 回覆
487 Like 23 Dislike
sukin支嘢堅正
夾埋佢支body wash效果仲好
就算流汗都唔怕陣味散出嚟
絲?
用艾詩走珠個隻好好
一搽完開頭止到汗 但我好大汗 會照出汗 但唔會臭 同埋唔出汗個時好香
同你一樣

搽既比噴既有用
呢隻究竟應該點用
乾用?定濕水用?
得閒去沙灘曬下太佢
做下運動出下汗
食少啲肉
一定要除毛 剃又好脫又好 一定要除
我超大汗同會有味,止汗劑同止汗石都係幫唔到我止汗,不過止汗石用多幾日真係止到臭,又唔會撈埋啲止汗劑味,推
食嘢唔好咁雜,食少啲蔥蒜韮,試下戒辣嘢凍飲,飲多啲水
我覺得無用

銀離子個隻用左好多年
work
無患子植物香體磨砂霜

華潤堂有
每日返到屋企沖涼都望下
岀完汗 啲毛會有啲嘢凝固左
好難捽甩
味嘅源頭
就算我用沖涼液 洗頭水洗先易甩
要用指甲址佢先

不過岀大汗話好臭
如果少少汗 會香香地
之前啲女朋友 依家老婆都話係
卓悅都有得買啦
我都有依個問題

我係一日飲好多水同食清啲
基本上唔太多食濃味野
同沖涼洗加拿大仔細啲

完全唔用止汗劑
情況同你一樣!
做過微波
開頭一個月幾好
之後打回原形,不用蹝錢
我係玩香水。
用芝蘭粉
Biore個隻講到明唔會止汗,係揮發汗水
食得太重口味,食清淡啲
完全一樣....
我又係有咁既情況同上網睇到有呢個技術
超困擾
但我之前識人佢話佢有個朋友割完腋下汗腺
然後變咗背脊出汗勁到冬天都要攝塊毛巾係背脊
跟住我就驚驚地唔知做唔做得過 同埋我先做咗全職3個月都未有...咁貴既話要草真係唔知要草幾耐
咁多種產品其實你最緊要係睇佢個有效成分

呢啲產品細分做 deodorant(字面意思:去味劑)同antiperspirant (止汗劑) 兩種

deodorant 嘅主要成分係各種香料,佢只係用香料味冚住汗味,汗味太大就冇用

antiperspirant 嘅主要成分係鋁鹽,佢會塞住汗腺,冇汗自然就無味。呢類成分會寫成 aluminium 乜乜乜。上面有人介紹嘅某種日本產品,主要成分就係鋁鹽,表記為 燒ミョウバン (即係燒明礬)或者 アルミニウム塩 (鋁鹽)。

依家有新產品佢係透過殺菌嘅方法防止產生汗味,主要成分係 isopropyl methylphenol / イソプロピル
メチルフェノール(讀過chem嘅同學,佢嘅 iupac 命名係 3-Methyl-4-isopropylphenol)。未用過唔知效果點。代表產品係 Biore Z
lm
正確
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞