去英國搭乜機好?

324 回覆
39 Like 18 Dislike
btw 我都係6月中自己一個去
上次坐qatar都係咁 坐得好辛苦
CX 機上面電影新
嘢食啱香港人口味
仲有合味道
支持CX
CX狗也不屌
CX A350 靜 嘢食幾好 戲新
但好乾燥 準備瘋狂撳掣攞水飲

BA A380 上層會闊落啲 尤其窗口位有多個櫃
嘢食唔太差 戲比cx舊 同埋預返冇字幕
問空姐攞水飲係俾支裝
唔知係客源問題定咩 起飛冇耐啲人 就企晒起身做伸展運動 又去好多次廁所
個人覺得 VS>CX>BA

本身搭開CX
搭過一次VS 之後返唔到轉頭 之後次次都搭

BA 搭過一次之後永不錄用
非常好彩地,有全部都有機會坐過

Cx...冇乜特別,唔係特別差,又唔係特別好,同食老麥嘅感覺一樣,穩閪陣啊(林雪囗音)⋯⋯

Ba 如果英國上機啲人好撚鐘意同你傾計small talk,感覺其實幾新鮮,不過坐左幾次長途,上機時間又多數夜晚,始終有一種想叫人收皮同咪撚理我嘅衝動

維珍 啲位細,超唔舒服,個電視差到見到pixel,要坐就準備睇書,不過因為咁上次識左個混血姐姐(純運氣)

利申
係英國由中學hea讀到大學
e加已經成為左finnair 忠實顧客,愛上左𨍭機,8個瞓,4個鐘睇戲,轉機時間係機場廁所拉筋
坐ba D人堅係好得意,佢地可以當架飛機公園咁行嚟行去,唔使藍安全帶嗰陣就企喺度吹水
成日話維珍闊啲 其實同CX 3-4-3 係一樣 因為維珍用787本身架機就窄過CX用嘅777
787排3-3-3 同777排3-4-3張櫈係一樣闊 可能係比觀感呃到
坐中CX排3-3-3果啲777就一定最闊

ba就野食一般 座位一般 冇人理你 不過T5叫做大啲咁解

CX long haul都舒服嘅 坐過3-4-3係倫敦返嚟 其實冇想像中咁窄 都訓到 除非有隔離係坐個大肥佬 而且果啲機ife會新啲 不過如果行程交通就到就gatwick 啦 坐350簡直係享受 又靜又舒服 ife最順

我自己就唔係好鍾意經中東轉機 半夜去到杜拜多人到成個難民營咁 好難揾位 8+8咁飛有啲辛苦 直航先12個鐘不如訓多4個鐘 好過零晨3 4點落一落機 所以就算係轉機經歐洲轉會舒服啲
中東三寶其實有啲overrated 而家已經賣得唔算平 野食其實冇乜特別 a380等行李又慢
我同巴打你一樣

返香港都係首選CX, 比多少少錢坐exit row, 瞓7粒鐘,睇一睇書,食下野好快就到。有時早買回程premium econ加GBP 8就有得坐

中東多數會坐Emirates, 但真係唔鍾意坐8又要落一落機再坐8,寧願一野過爽快啲

BA只會飛北京先坐,但係啲空媽空爺好鬼老,成日行過屎忽都會撞到我個膊頭,野食唔掂。

VS好耐冇坐過,比唔到comment
CX > Virgin
搭過咁多間入面最鐘意klm
我六月中都去倫敦

阿聯酋
香港去倫敦,再係荷蘭返香港,都係4200

一係坐aeroflot 可以行下莫斯科 if u like
其實差唔多價錢有乜所謂,有咩要諗咁耐?又唔係咩frequent flyer, 咁大個人買張機票都要思索咁多野

上面都已經好多巴打打哂d比較 咁你都仲係要講邊間平d, 咁一句到尾你都係睇價錢,咁你咪買最平個間

Btw ba係貼錢買難受,空嬸仲兇過你
Qatar 轉機千祈唔好預得半個鐘
轉機要過安檢
一有多兩班機同時到你就收皮
Emirates
Qatar
Cx
Finnair
都坐過
對於撘親飛機既我嚟講轉機有得落地行下都幾舒服問題係比較多大陸人同中東人 坐正隔離就
CX我覺得膳食真係適合香港人多啲 又有得煲下愛回家 追翻啲港產片
Finnair唔差 cabin crew多數都係香港人
又無乜大陸人
來回有一程係唔使過安檢 唔記得左了
如果再去歐洲各大小城市就一定係BA
又多機又平

淨係去倫敦就CX/VS
因航啦
英國留學左4年
次次都係搭emirates
VS 一定

BA自己覺得最差。如果唔係坐a380上層嘅話,啲位真係好細,架飛機好舊,感覺有少少污糟,冇snacks,食物又難食。空姐係英國大媽,有重有啲唔friendly嘅感覺唔知點解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞