去英國搭乜機好?

324 回覆
39 Like 18 Dislike
CX 真係買穩陣,BA 其實你Asian 樣service 就一定唔會好
in EK we trust
我聽個有fd係撘去星加坡轉Singapore Airline 你都可以睇下
Why not Emirates?
直航你估好撚舒服咩?
轉一轉機有得透下氣
坐Emirates 香港去杜拜果程冇乜人,你可以霸哂3個位瞓覺。 轉機時間2個鐘,實際上落機再過安檢之後得翻既時間唔多,好快就上機

反而杜拜去英國就多人,差唔多爆哂。所以EK真係唔差。

利申。上個月先坐完EK去英國
virgin 最好 但係香港飛都會係red eye
同埋virgin 好易upgrade 上premium econ
成個感覺好過cx 啲西面空姐多多聲
CX econ 可以叫紅白酒
係咪通常經官網買先會upgrade到
經Expedia個啲買就9成9冇?
買CX $6:2 平時買野5:1
但我認同如果玩AM SC係抵啲
不過我想用個Lounge 黎緊幾年都應該飛幾多
睇子倉位
但通常經第三方因為都平左而upgrade都未到你
Given that 你又唔係佢地frequent flyer program 既客
A380唔係好處
仲有SAS
SAS~=KLM~=LH >>>> AF
AF
Ground左啦
唔該晒大家
仲想問下 會唔會有巴打知道
如果搭Singapore Airline / Emirates / Qatar 佢地分別搭咩機種會冇咁迫/比較好
坐350咪3-3-3
350闊787小小
啱呀
EK啲review有一半係負評, 佢又賣得偏貴, A380本身就係垃圾 嚴重overrated, crew同野食要睇運, 得IFE係掂
8+8唔會好過一程12小時
貴左
同埋8+>5 不如坐直航/Finnair/SAS 9-10+<3 無咁辛苦
A380係咪大而無當
係啊 所以一有得用AE都會用
好彩我仲有priority pass outport都可以用
3間都兜路
SQ HKG-SIN咩機都有
SIN-LHR有77W /A388 (垃圾 唔係特別闊, 又多人即係等得耐)
https://www.flightradar24.com/data/airlines/sq-sia/routes

QR都可以自己選
HKG-DOH 係77W
DOH-LGW 係787
DOH-LHR 又係咩都有 (359 > 35K > 77W > A380)
https://www.flightradar24.com/data/airlines/qr-qtr/routes

EK 係A380 垃圾不予置評

=多人 (正常A380一定係多人航線先用, 除左EK 因為佢有政府無限貨金補貼 佢無無限資金佢執柒左好耐)
= 等行李耐 過關耐 (呢兩樣好攞命)

A380好飄, 飄過我個friend揸螺旋槳飛機 (因為Airbus專出垃圾) 相反777好定

啲人話靜, 其實你附近有個BB/細路/有班人行出行入你架機嘈唔嘈係無咩分別

個位闊唔闊係唔關架機事, 係睇airline自己排啲咩位, 正如Norwegian係架B738可以排34", 應該係全球其中一間最闊嘅Y

總結 A380係垃圾
啲359咁鬼西你坐埋我果份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞