去英國搭乜機好?

324 回覆
39 Like 18 Dislike
其實個位舒唔舒服客觀可以睇兩樣野 seat width張櫈幾闊同 seat pitch每排櫈隔幾闊

seat width就取決於機型 即係架機幾闊
主流大約有3種闊度 航空公司買櫈只會有窄冇闊
~17吋:
3-4-3嘅777(EK, 部份CX)
3-3-3嘅787(VS)
18吋:
A350(CX Gatwick)
18.5吋:
3-3-3嘅777 (部份CX, SQ, BA)
A380 (EK, BA)

seat pitch就航空公司自己鍾意 legroom就最影響舒適度
歐洲公司(BA, VS, AY, LH)多數係31吋
亞洲公司(CX, EK,
其實個位舒唔舒服客觀可以睇兩樣野 seat width張櫈幾闊同 seat pitch每排櫈隔幾闊

seat width就取決於機型 即係架機幾闊
主流大約有3種闊度 航空公司買櫈只會有窄冇闊
~17吋:
3-4-3嘅777(EK, 部份CX)
3-3-3嘅787(VS)
18吋:
A350(CX Gatwick)
18.5吋:
3-3-3嘅777 (部份CX, SQ, BA)
A380 (EK, BA)

seat pitch就航空公司自己鍾意 legroom就最影響舒適度
歐洲公司(BA, VS, AY, LH)多數係31吋
亞洲公司(CX, EK, SQ)多數32吋 EK某啲777會有33吋
當然坐exit row就舒服啲 但可能冇窗, 要加錢同前面冇櫈底擺野

㩒錯制 post咗
Qatar 啦
y 咪係
EK A380 business/first 可以有個bar 調酒飲下野, 都唔知幾爽
其他細機點做到
上次坐ba a380覺得好ok wor
反而平時飛cx日本香港d空姐仲閪
CX
轉機嚟講Qatar 同Emirates 基本上一樣,但Qatar 服務同食會好啲,以前係Qatar 貴啲,但之後唔知係同邊個國家嘈過就冇乜人坐 Qatar for sure now.
另外都坐過KML。
單純以質素嚟講,個人覺得Qatar=Emirates>星航>Virgin=cx>KML> BA

因每次飛行都有啲不一樣,所以不是絕對
竟然Qatar係好過星航 冇搭過乜都唔知
thanks bro
轉機唔入境咩passport都唔洗visa
BA有啲空姐肥過部餐車
最記得有次一月搭finnair去LHR 轉機冇登機橋凍到鳩縮
搭AF來回英國已經係14,15歲嗰陣
當時ok, 會同KLM合作
又唔係做你條女。。
咁好,佢地肯補
emirates係咪同qatar差唔多
其實樓主你係咪已經決定Qatar
因為㩒完機票 睇到qatar中途轉機既時間大概係2-4個鐘 同埋聽巴打講多哈個機場都幾大幾多野行
cx個legroom連女仔都會覺得窄
CX econ餐 另跟movenpick

BA econ餐 另跟haagen darz

其實差唔多
唔明點解會話EK overrated
一樣係Econ 同一個destination
睇埋價錢根本係超值
當然轉機要用多左時間同risk會大d
我上次坐星航已經係五年前,可能依家星航好啲都唔定
我記得BA英國返香港 個早餐一個係粥
佢仲要用錫紙兜裝住
Gatwick好少機,miss左一班就仆街
利申cx試過因為overbooking
要經CDG轉機搭返CX機返香港
關咩嘢航空公司事
你自己on9用skyscanner買又唔睇清楚咋嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞