去英國搭乜機好?

324 回覆
39 Like 18 Dislike
BA垃圾
無分別啦其實
我坐過
架機澳洲->hk->uk
超多人
一定後悔
優點係平
四年經驗,去倫敦嘅邊間都要飛Gatwick, Heathrow 每朝都三部cx加班virgin, 除非你係坐機頭否則預排翻兩粒鐘先過到關
Gatwick 雖然細,但起馬過關你行得夠快嘅好快就過到關 同埋機場細啲落機唔洗行咁遠
超級正
冇乜人,我坐過
坐過兩程Ba
比你既意見都係不了
感覺舊舊地
個次12點幾到等咗2個鐘
CX 坐12個鐘有得睇下電影
Emirates
搭過咁多間呢間最舒服
少左咁多人講中東三寶
依家係貴左定咩
幾年前問過同一個問題
好多中東三寶
未坐過維珍 + BA ,CX 直航真係唔錯(前提坐 A350),嘢食正常、戲都算多,我坐仲可以盤腿坐下。

講下中東三寶嘅 Emirates ,見咁多人讚。幾年前坐佢飛歐洲感覺好好,因為每次都坐中 A380,坐位闊、MON 大,係嘢食垃圾。

屌,上年再坐多次就唔好彩係咁中 B777(無記錯的話,總之唔係 A380),MON 細、Entertainment 無中英文字幕,位又唔好坐,自呢一轉之後就唔想再坐 Emirates。
Virgin
咁有無巴打坐過Qatar/ Etihad?
想知呢兩間同 emirates 分別大唔大
Virgin
邊間平而且時間好咪搭邊間
坐 Econ 間間一樣
死火,坐過BA覺得好正喎
搭小晚
去程777,因為9排位,所以勁闊勁舒服
回程A380上層,無咩人廁所又唔洗等

而且時間勁靚,去程晚機去朝早到,回程下奏機下奏到
無知一問渣bno 坐阿提哈德係阿布扎比轉機洗唔洗簽證
屌 樓主講黎講去都係價錢
邊間平坐邊間囉
維珍唔好坐 但平
英國留學 坐開直航 三間都坐過
個人嚟講 CX>BA>Virgin

座位舒適度:維珍位窄 我嗰次坐window seat坐到覺得條腰同屎忽酸痛 試過一次加錢坐premium economy第一行就舒服好多 仲要格離無人 嗰次就好舒服
CX同BA座位差唔多闊 如果中意坐window seat BA A380上層個位同個窗中間有啲位 可以俾你伸展下

服務:CX同BA差唔多 正常水準 但Virgin就好參差 我試過俾個黑人女人serve 佢問要咩餐 但引擎聲太大個聽唔到佢講咩 然後佢態度就好差 但又試過有個靚仔鬼佬 好好笑容 早餐問我要唔要coffee or tea 我話想飲fresh milk都特登攞俾我

食物:個人覺得三間都差唔多 可能我對食無乜要求 BA個芝士奄列其實幾好食 無想像中咁差 CX印象中有Haagen-daz雪糕 值得一提virgin係無杯麵 得小食 BA係合味道 上次俾睡雞肉味我

娛樂:娛樂對我呢啲唔係好訓得著嘅人嚟講好重要 同埋我偏好港產片同廣東歌 Virgin同BA記憶中都係得紀念日一套港產片 無乜留意多唔多廣東歌 CX就好多港產片同廣東歌 上次飛嗰時睇咗5套港產片 新嘅就有某日某月,差一點我們會飛,告別之前,紀念日 舊嘅有無間道1,2,3 連李小龍嘅猛龍過江都有 廣東歌都好新 陳柏宇 CAllStar近幾年嘅碟都有 劉德華嗰啲都有 但如果中意西片嘅就其餘兩間會多啲

PS 搭過一次BA格離位兩個位嘅usb叉電頭都壞咗叉唔到電

雖然我咁排法 但最後都係取決於價錢 因為其實三間質素差得唔遠 但因為CX BA可以儲asia miles 所以只會係virgin平好多先會揀virgin
我都計劃緊去英國兼去埋附近歐洲國家,考慮用asiamiles,玩stop over,有冇攻略可以參考下?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞