LIHKG 箍牙集中討論區 15

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
下排小亂
我都係,試過覆完診幾個鐘就移左位
我一得閒就會影相,仲做埋對比圖先知哩大半年郁左咁多
落骨釘應該會解決到
我右邊係剝第二小臼齒,用骨釘既力拉前面既牙向後
唉箍牙閒閒地2萬3萬
點解好似好多人都有錢可以去箍牙
有分期呀嘛
肯儲多少少比左首期
之後就算好似我呢d學生咁
每個月努力返多d工就有錢每個月供
係差再你肯唔肯付出姐
想趁暑假箍左佢,
但本身飛滋生得好勁既人黎,
你地箍牙開頭係咪都容易生飛滋?
我驚我爆到仆街
我本身一粒都無生過
可以本身d粒粒靚料
係鐵線吉肉d
但係捱過左就無事
同埋佢都會比牙蠟你痴住吉肉既地方
唔怕!
本身上下排牙都算齊
但有d嘴突同埋哨
即係e起棚牙係全個上排遮住下排果種
係咪即係骨性哨一定要落骨釘?
之前睇過牙醫話cool隱適美都ok 亦無提過骨釘呢回事
人在外國有排都返唔到香港再consult
有冇巴絲可以分享下無剝牙箍invisalign嘅效果 係咪只係會排齊啲牙 唔會收得入
或者有無細面巴絲可以分享下剝左牙箍 有無搞到面好凹
我諗緊剝唔剝牙箍好 只係有小小突 但面比較細
問牙醫就話兩個方案都得 睇我想點
成世TOTAL 70-80年黎講2-3萬唔算貴
其實除左比首期可能難小小之外其實算輕鬆
consult時問下牙醫首期俾小啲得唔得好多時佢地都有商量
我都係學生身份返pt搵錢睇牙到依家出黎做野舊錢都俾完
想箍就行動啦
大家箍牙前有無剝智慧齒?牙醫話箍前箍後剝都可以,但箍前剝又要洗多筆錢箍後又驚啲牙會頂亂
星期六返去上橡筋 唔好嚇我
其實隱適美係咪已經輕鬆過傳統好多
巴打, 我同你情況差不多, 醫生開我$60-70k箍2.5-3年, 算平定貴?
全個上排遮住下排係 deep bite啊
你長 stay外國?會唔會喺果邊搵牙醫好d呀
我都唔想嚇你 但第一次拉橡筋嗰陣真係痛到仆街 同第一次上箍嗰種痛楚有得比
不過可能唔同人唔感覺 希望你唔痛
我覺得痛過上箍
箍咗半年,大牙成隻瞓低咗,要喺內則落attachment拉番起佢,痛到扑街。粒attachment吉住脷底,牙蠟都用唔到。
你地係傳統?
係呀
我隱適美但係佢同我講要上橡筋係咪我聽錯
其實我諗隻隻都要 橡筋用黎對位
所以大部份人應該都要上橡筋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞