LIHKG 箍牙集中討論區 15

1001 回覆
20 Like 1 Dislike
留名 o黎緊下年6月先做第一次consult 有排等
個橡筋係咪for拉返個下巴後d定係拉牙架無知一問
感覺箍咗大半年 愈箍愈樣衰 門牙條空隙勁大 上排全排好疏... 好多條「喇」... 咀角又下垂咗... 人中又長咗...

唔知遲啲慢慢箍會唔會靚仔返...

利申:本身排牙算齊,只係門牙突咗少少。
而家剝咗上排2粒小臼齒,下排一粒小臼,加4隻智慧齒,total剝7隻。箍白色粒粒專科。
睇post學下嘢先囉
箍牙有好多學問
拉牙
下巴係骨嚟拉唔到
佢會用移牙嚟改善你下巴視覺效果
有冇問過佢點解會咁
我下巴後縮 剝兩隻下排會顯更後縮 佢話會再磨牙補返啲差位。 家下仲未磨 但上排都疏到pk 雖則唔知佢講磨上排定下排定全排
下次覆診問佢
大約戴幾耐 係咪等到個洞埋到咁上下先得?
純粹兩隻門牙中間牙縫闊
咁使唔使箍2-3年?
唔知,睇醫生判斷
佢上次係我門牙後面裝完改善深咬個樹脂之後,就話等D牙自己活動下先,今次唔洗戴橡筋
其實剥曬啲智慧齒先去箍牙係咪好啲?
想問大家刷牙會唔會漱口水架

有冇巴絲知咩料
佢講明話套隱形牙箍幾多款都係13800
我自己隔兩三日用一次,因為之前睇新聞話日日用都唔好
Invisalign完咗專利以我所知就多咗啲用呢類技術做牙套箍牙(台灣有sov 中國又有類似唔記得咩名)但呢間冇聽過...
見過另一隻叫smile love嘅牌子,聲稱比某啲牌子嘅牙套更薄,又快三倍箍完,價錢係隱適美一半,又有美國唔知咩認證。但冇見身邊人有箍過呢隻,所以唔係好敢試。決定箍返傳統,但唔知揀鋼箍好定加錢轉陶瓷好,嚟緊6月consult
轉陶瓷啦
你會好開心
我有嘴突,但牙醫唔肯落骨釘
朋友倒及,同一牙醫就肯落

想問唔落骨釘有冇機會改善嘴突
問多條問題

我上網都睇過話隱適美唔夠傳統有力
咁傳統金屬同陶瓷又點比

我牙醫話我唔好用隱適美,唔夠力
叫我考慮陶瓷同金屬,兩者聲稱冇分別,只係價錢問題,是咪真的
真 鋼同陶瓷得外觀分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞