想轉讀護理學應該點走落去

509 回覆
12 Like 246 Dislike
人體係基礎知識
只係幫助你去理解更高階嘅pathophysiology
人體讀唔掂 之後你會讀到一頭霧水

真正practical會用到嘅anatomy 真係唔多

而且基本上有bio底嘅優勢只限頭一兩個月嘅課程
絕大部份人之後都係由零開始

所以有bio底只係代表你起跑線比人地前 唔使跑得咁辛苦咁解 hea讀一樣玩完
仲話自己細心
屌我無心
anatomy你問堆RN 都大把答你唔到
最多咪熟自己果個ward啲system
21歲都唔算大既 當你HD/EN 讀完先23-24
大把RN 23歲先畢業

護理依行一向都收得好寛鬆 收生要求低
真係有恆心試下又無妨
我亦都唔抗拒為錢讀 不過做野點都要穩妥 同敬業
我睇返樓豬d答覆 我諗要佢記熟3個organ 最foundation嘅野 (唔計organ點樣互相影響,pathway) 都已經好有難度
返夜校惡補同Retake 中文啦。
醫管局要求唔高,符合到最低要求就得。
主要睇面試表現。英語問答,用中文小組討論。
我女友大你好多,成績又只係符合最低要求都收左。
不school of nursing 唔收咁解 你以為nonju?
你男定女呀 RN你唔夠爭 你冇health related底又老 (non nursing/health care)nursing school 最憎哩類人
十幾分入到HA
再唔係EN course又得
東華早幾年面試 conditional offer 33223添
咁都唔叫寬
有bio 底讀都好多嘢記 都好辛苦
冇就更慘
出到黎幫我老豆抆屎,thx
其實有Pcw做
不過實習個千幾個鐘就咩都要做
3 年full time
入面約莫2年嘅bachelor 嘢
加1年實習嗰啲

其實好chur 㗎

poly 同cu 都有呢啲entry lv master
男病人個屎忽爛晒又瀨咗屎,妳要去清理再幫佢洗傷口,含左一晚既膿一Bit就Jit晒出嚟,你要幫佢洗乾淨。

然後返完Night Shift再直踩早更,累到閪咁⋯⋯⋯

頂唔頂到?
night 完最多咪O/P
見到啲膿一下jit晒出尼 唔知點解有種滿足感
上次去洗傷口見到啲附近啲黃紅色既濃jit出尼
有種莫名既興奮係咪我變態
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞