想轉讀護理學應該點走落去

509 回覆
12 Like 246 Dislike
真係唔一定要有bio嘅
我冇phy chem bio 宜家都照讀到nursing degree program
係吃力啲姐

不過前提係中英唔太
連登仔典型思維
覺得自己想讀咩科就咩
老師護士社工文科都係垃圾,成績差先去讀,出到黎係低技術唔應該呻辛苦
自己畢業出黎就一定係千里馬,老闆岸鳩hr就係廢,自己應該抖50k一個月
總相信人定勝天,自己係無所不能

現實就係一個中文都唔合格既I大仔
ching pathophysi點捱過去
如果無記錯應該係UGC接受
但係nursing council要dse
英文有3讀nursing係連理解都好困難
就算俾你死背到啲嘢 但無理解點用返出黎?
同埋中文 睇你上面表達同理解都好有問題
一陣病人問你嘢
你理解唔到又表達錯真係食得屎
本身真心有興趣
有做開相關嘅嘢
識到啲勁人,唔識有人可以問
再唔明就YouTube google,都唔得就死背
最快係retake DSE,之後使一大筆錢讀大專開嘅nursing/好彩入HA HD

或者asso駁上去,之後使冇咁大筆錢讀U(total都係使好多錢)

再唔係pre reg master(i大未必入到,但入到就冇使咁多錢同時間,recommend你try咗先)**

三者都浪費幾年,事實上都真係有人咁做,亦有人中途放棄/出到嚟融入唔到。

你呢個年紀對呢行要好熱衷先會成功,你不如趁得閒報下HA暑期義工望下啲人做嘢(姑娘唔會教你嘢因爲根本唔得閒),可能齋望都頂唔順。

祝你好運但講到明我係唔睇好你咁做,如果我係你我會試下宜家做果行嘅嘢睇下點先
我自己就喺冇讀bio去左讀Nursing,但都起碼有讀chem,講真頭嗰2年喺讀得好辛苦,頭一年要追番人地3年嘅bio,英文要最少4先夠做,樓主可以上YouTube搵下anatomy嘅片,睇下應唔應付到先
純學術討論,如果我覺得1&2都唔係好睇得出邏輯關係,以偏概全咁解釋biology and nursing

我的表達能力是否差過樓主
equivalent qualifications應該喺講CE 同AL,Igcse真喺未見過,Asso嗰啲就唔知。
事實上我recommend佢try咗master先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞