想轉讀護理學應該點走落去

509 回覆
12 Like 246 Dislike
護士學校啦
有無18分?生物有4?
起碼讀到25歲
就算入到,讀護士要背藥又要出千幾粒實習,冇bio底第一年背anat physi都讀死你,分分鐘未出實習已經頂唔順
同埋en轉rn 你估易,大把人想讀都讀唔到
retake 中文好過啦,dse成績好啲都多啲出路
英文可以惡補 我LV3 不過不失過
是非哩家野我都鍾意講 所以無問題既
係無理科底姐 聽聞無咩影響 唔知真唔真呢
最多自學
聽屋企人講 可以讀完EN 做ha幾年
可以讀反ha既rn課程咁
retake dse
再報nursing
就係咁簡單
OU都係要個2啫
考翻 dse中文咪得,唔得咪再考
考幾次肯定考到
弱鳩智
字都唔識多隻人地做緊乜你都唔知
比佢入到ha nursing school畢唔到業啦都年終大把人俾學校勸喻退學成績太差 三年唔可以唔合格三次好似係 仲有嗰啲skill test total patient care

我就覺得樓主覺得自己咁有本事 就直頭去考醫生啦笨
我上年試過 都係1
所以先諗住毅進 解決 唔想再浪費時間
你唔係有心喺呢行發展,只不過係睇見份人工唔錯,又多人讀先想跟風轉讀護理姐。
假如依家有金融海嘯前咁好景,你估你仲會諗護理?
咁同十大基建初期既civil/金融海嘯前既商科既揀科心態有咩分別?
我就舊制撚黎,當年只有CE讀唔成書果班女先會諗讀護理,仲要係讀護校,男既寧願讀ive商科/engine。至於AL果班都係當護理係終極水泡。

香港教育係專培訓吹水型執行者,技術型工種真係唔多適合香港人。你見工程同醫療出咁多事就知咩事,再遲下IT都應該會陸陸續續爆大鑊。
根本睇行文就知佢onlun9
讀幾次都1 仲可以諗自己去做護士
人蠢唔緊要呀唔好死頂呀嘛
補習
btw 你似假膠
毅進=5條2得政府先信
睇人工都唔做哩行啦
我屋企人都有做 根本付出同人工唔成正比
但我覺得有意義 想試
反正我又無咩遠大既理想
就算唔得我咪去做救護囉
最主要係我覺得岩自己
堅 比埋dse成績你望都得
唔知點解 鑊鑊都死係2同3卷
想搵錢,做其他行業

冇能力,為咗搵錢,入行,累死人。

如果你真係為咗搵錢,就算俾你入到去讀,你都未必畢到業

俾你畢到業,都搵唔到工。就算搵到工,做護士都有啲位係都係厭惡性,你都係做唔長
我見有人上得返hd in nursing
咪諗住試囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞