想轉讀護理學應該點走落去

509 回覆
12 Like 246 Dislike
我老人院都做過 完全無問題
thx
但係呢
中英先係講究理解能力
你有種住院唔洗搵護士
佢asso都讀唔掂 學咩人串串共
無5條2 en都無得諗
求其讀個found dip補翻相等5條2既成績先啦
唔係乜都無得諗
之後再考慮私院en ou en(同時去出面讀埋hw牌 做下大機構整靚cv)收你機會大好多
樓主咪嗰種明明自己無料到都要充大頭嗰種人嚟
真係未聽過人中文攞1都仲要大大聲話以為自己實得
所以我諗住邊讀毅進既護理科
邊自修中文同bio
點解唔得 自修生只計公開試成績
傻鳩睇啲唔睇啲
自修生報考生物科,須於往年香港中學文憑考試曾應考本科,或組合科學(生物部分),或綜合科學科;若考生能證明曾於相等之公開考試中應考該等科目,亦可獲接受。
仲話自己細心
笑撚死人咩
呢種人唔認清現實只會累人累物
樓主講到咁有heart唔讀nursing唔得
不如睇吓你自己chur唔chur得起先
同我經歷差唔多,冇讀bio真喺差好遠,人地聽一次,recall翻記憶已經識左7成ana同physi,我就傻鳩咁查查字典。
你不如望下樓主態度先講野
year 1 好深刻
自己好努力keep住成日溫書 考之前通咗兩晚頂
但都係F咗 身邊有bio底嘅fd 考之前幾日先開始溫仲唔使通頂都攞到個B+
大佬呀你唔好咁痴線啦
做Nurse唔係指住個鼻話自己細心就得架
知識(不論語文定係專業知識)觀察力判斷力細心謹慎
起個ward度樣樣嘢都好緊要
日日對住廿鳩幾個patient 條條都係人命
真係少啲心力都頂唔緊
而家愈開愈多nursing programme
但啲student既質素就愈黎愈差
收手啦 唔好令到醫療質素再差落去好冇
Nursing 一個sem既 human physiology
已經難過dse 三年課程幾倍
仲要由0學起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞