想轉讀護理學應該點走落去

509 回覆
12 Like 246 Dislike
點解會覺得nursing適合自己先
樓主想做nursing有兩條路
一重考DSE>最低3322,BIO拎4以上 報nursing school/hd in nursing做EN
第2就係做住PCA先,做夠幾年搵人寫reference入nursing school,但你DSE太差,應該有reference都入唔到
所以最快既方法就係再考DSE>HD/asso>NURSING degree/non nursing degree>master in nursing
理想DSE RETAKE 中文3>hd in nursing/asso in nursing>degree in nursing
時間: 1年retake+2年hd+4-5年degree total 7-8年
欣賞樓主有想做護士嘅心,不過希望你真係決定讀nursing之前睇睇我下面段字

唔係有心打擊你,Nursing呢科有好多嘢背,背完仲要識運用。要做到一個護士比起中文考到level 2難好多好多,我諗其他人都係因為覺得你未必應付到所以先咁講姐。

我都係中學無讀phy chem bio入左nursing。
year1 坐係lecture hall聽anatomy and physiology 有一半都聽唔明,一黎因為自己無理科底,二黎大專嘅書全部都係深英文,我英文level4都唔係幾明,啲醫學用詞又係平時唔會用,淨係查字典都查到想喊
好多時自己放學瘋狂google睇書先叫get到少少,考試要提早幾個月開始溫先啱啱好pass到
然後讀上啲啲科例如病理好多都係以anatomy作為基礎,如果英文唔好+anatomy讀唔好會慘過食兩舊屎

樓主可以去youtube search “crushcourse “ 果到有啲anatomy嘅片
如果想睇nursing skills嘅可以search “RegisteredNurseRN”
了解多啲呢科會學啲咩同埋佢嘅難度先

如果你願意將勤補拙嘅我好支持你讀護理,不過你要有心理準備呢段路一啲都唔易行,同埋你已經21歲quit過學校,入左nursing又再quit嘅話會遲過同齡好多年畢業
此post已完,原來樓主冇讀biology
其實唔讀biology都無問題,係上到去辛苦D咁解,但依家所有nursing相關課程既要求都一定有bio
樓主都係疊埋心水事但整個19degree畢業,再博master in nursing算啦
其實中學冇讀理科真係唔洗諗讀nursing,因為bio係1定要有既elective,無論ASSO又好,HD又好,要讀nursing health related既科都多數要理科唯一可以做既就係degree grad完報master in nursing
得ha high dip揀 而且難入 東華nursing ha都要3322
其實你讀得i大自己讀書能力都有限 不如做EN先
*nursing hd
所以可以事但整個19degree再報master
大把文科/商科人咁玩,有錢有時間就報得,收唔收就另1回事
樓主已深潛
可能去咗溫中文DSE
醫管局規定一定要中英文要有3,升得上去都已經retake補返
為錢既話 護士你肯定做唔長
連登仔成日話護士低學歷唔值得叫專業人士,計我話樓主唔好理班人講咩一於報咗先算,證明俾全世界睇低學歷護士唔值咁高人工
點解樓主會咁有勇氣話人廢
區區一個中文連3都攞唔到嘅人
讀i大仲要expect自己可以入big4
btw 尼你老母
到時nursing要對核突野又要多工時又話做唔掂架啦
我諗好
我應該一路讀一路準備retake中文
同埋自修bio
唔該晒巴打指點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞