想轉讀護理學應該點走落去

509 回覆
12 Like 246 Dislike
我覺得你有心,肯勤力d係可以追到
我自己中文lv3 英文lv4 bio 3
讀hs都可以升上去,仲攞scholarship
nursing唔洗特別聰明,但係一定要好勤力,背海量既嘢
係樓主諗得簡單,好多人講番實情出嚟
唔係話冇讀bio就死硬,而係冇底實辛苦好多
好多人有底就算拎4,上堂聽書都聽唔明,返屋企查字溫好耐先pass
更何況本身冇底呢
身邊超過8成嘅fd都係由asso升上degree nursing
讀咗咁耐未聽過asso上嚟係bio冇4嘅
我話讀nursing炸
首先,我點樣唔實際?我由始至終都話係想讀上EN
我本身只係差中文 上到去全英我夠知 我直頭又無話一定掂
第二,我底差我夠知 所以我咪問有咩選擇可以讀返上去囉Thomas Edison夠話Genius is one percent inspiration and ninety- nine percent perspiration.你唔係無聽過阿嗎
第三,你本身好我好多關我問既野咩事如果唔係比意見 係尼晒命 我覺得勁膠 讀doctor就話姐 nurse都晒就奇怪左啲
我望完你既留言真係一頭霧水
bio既野唔係得人體果part啲野有用咩
無讀bio無野嫁
佢要邊part既bio野咪照自修返囉
唔好執着尼點啦
得我知道清楚自己
你估到我諗咩你睇怕除左係我肚裡面條蟲
我都諗唔到你係啲咩
得唔得無人知
我只係想試左先
識唔識無所謂啦
依家諗住點讀先
左打錯左做住
不如咁啦 樓豬
睇下有冇巴打好心send d basic嘅 physiology同anatomy notes俾你望下先 無讀過bio/英文差唔緊要呀 只不過係一開始要不斷查字典 但係會好常出現查完都唔知點解 又或者隻字無中文解釋嘅情況 要再上網搵佢英文嘅定義
如果你可以睇得明+記熟到一半以上嘅課程嘅7-8成content (唔好話我無提你 人嘅organ 夾夾埋埋有成十幾個) 再考慮下條路岩唔岩自己
Cls我中文夠係靠背拎5**
係 你好勁
但唔洗同我講
我唔係記者
唔會幫你見報
其實唔係話一定唔得
但係你條路一定會行得好辛苦

你而家中文得1既情況下都係去retake好啲
你毅進出到黎個名麻麻地
你中文考返個2/3你個分都仲可以同人地啲asso鬥下
不過ha收唔收就另外一樣嘢
有好多人報好多年都唔收
畢竟你冇bio底亦都冇讀過相關既asso/證書
對住一大班asso nursing/學歷比你好既人你有冇勝算就自己諗下

再講 即使你入到去ha en
ha一定chur anatomy physiology
仲有啲medical terminology背到趴係度
英文得3都搞唔掂

再比你成功入到再順利畢業埋
en升rn其實真係好難
因為你既上頭唔會想曬時間比你去讀rn course
加上聽講en轉rn個course 係要推薦
帶返個頭盔:唔知係咪真

以上既嘢你自己好好諗下係咪真係行得過 唔係有興趣就可以衝 諗下可唔可行先 畢竟你都21歲 讀完出黎都唔細

利申:rn學護
高中bio同nursing就係大部份都講人體
不過你咁有信心 一於唔好得個講字啦
直接問人借套中學bio書自修先
之後上網搵anat physi書睇
然後做好準備 讀nurs嗰幾年就係查字背書無限loop
屌你讀完fd去hkcc讀health studies啦炒左都入到東大OU
唔炒入護理三大 營養 乜柒都有得你讀
前提係你dse真係要係失手 否則睇你dse分同埋啲對答都似係有啲膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞