[BL] 207回召喚腐男腐女 一入腐門深似海

1001 回覆
9 Like 7 Dislike
美國隊長個基友
我冇試過同朋友討論Marvel叫Bucky做冬兵
本身個腦冇諗過呢個叫法唔係好知難唔難避免
你會唔會叫美隊? 我淨係會講隊長/美國隊長用口講美隊冬兵有啲怪
打字還好

主因應該係大陸太不受歡迎,
如果我睇weibo果類 同大陸人講野我唔會介意配合用佢地嘅用語
但香港人同香港人用我就會好敏感

90年代既字眼係指果樣野香港現代冇適用嘅字眼?
一時諗唔倒有咩例子
我口講真係會講美隊 隊長範圍太大 英文又繞口

我都知係因為大陸唔受歡迎 所以牛b嚟類都係
但有時真係去到好走火入魔既地步
就例如手提 手機 我見班人話手機係蝗語 挖埋200x 199x年既廣告嚟證明手機係後嚟先出現 真係好痴線
可能你睇太多中國/台灣網, 慣左用佢地啲叫法所以唔覺得怪?
除左美國隊長, 仲有咩人係隊長
手機係幾時開始有呢個叫法我都唔知 可能屬於被滲入左而唔發覺
Captain marvel 已經係啦 如果唔係講開marvel你講隊長又係冇人知
手機嚟種我真心覺得都咁多年 大家都講慣曬 又冇咩負面影響 就唔好咁執著啦
有D會覺佢係IronMan嫁
我覺得盾鐵個關係一路都係有d相愛相殺(?) 當年睇內戰以為主要係盾鐵糧點知全部都係盾冬糧
我企寒凍隊長嗰邊
嗯 我明你用開啲字眼點黎啦
你應該係睇中文圈子同人多
我用開thorki stony... (唔係英文高級啲, 只係search圖比較多)
有冇人有追HIStory 3圈套。。
想搵同伴

利申:n刷左劇集,花絮和直播 好似上曬癮咁
ME, 之前問, 冇人理
冬兵唔係話load唔到嘅只係感覺有d怪
但我本人其實唔太反感連登嘅所謂蝗文
我覺得只係文化唔同姐同埋文化融合唔一定係壞事黎(當然文化融合不等於文化侵略)
當係識多一樣都唔差嘅
Btw其實連登有時矯枉過正有d佢地認為嘅蝗文其實唔係起源於中國
利申下先:其實我本身就冇話一定用開中文定英文,真係要講嘅時候講出黎係咩文就用咩文架啦
文都還好…錯別字嗰D就堅煩 eg. 好出名嘅肥絲
肥絲煩膠到 完全封鎖功能一出第一個block佢
其實有時候我覺得打口語有錯字都算 吾係甘牙嚟d寫正式文章都唔會用到 反正我見好多用錯/寫錯四字詞果d都冇人糾正
台灣果d的地不分反而仲嚴重d 因爲真係會影響到語文能力
最接受唔到嘅中文名係蟲鐵蟲同蟲賤蟲
一嚟個名好核突,二嚟次次都好想吶喊 蜘蛛唔撚係昆蟲嚟架
哇我完全睇唔明
肥絲係一個連登文化? 雖然我完全唔清楚又唔係好留意
"吾係甘牙"係必屌 (呢個係高登文化)
我依加追嚟個cp都唔知點解叫佢做喇叭芽 明明reference勁少 不過都叫開我都冇咩所謂
見過有太太極反感嚟個代稱
嗰時肥絲係好鬼煩 唔係唔俾人糾正D字 但個個po差唔多有佢出現 阻住我睇個po
我知係傳統 但有時候d po下面全面係度屌吾系甘牙離曬題就覺得有d煩
原則上識多樣文化係唔差
問題係好多人唔係好清楚自己做緊乜
面對大陸強勢霸權 (推普滅粵)
我覺得有危機感係好事 所有嘢都需要有人挺身番次constant vilgilant
因為你或者唔小心 但共產黨唔會 而且佢太強大 有建制派舐共派太多人力物力 仲要玩敵我矛盾搶佔輿論陣地
而中共將國內文化塑造成適合佢自己嘅生存空間 壓迫他者
挺身而出本身就係一種抗拒 抗拒呢種異化咗嘅文化
因為屌極都好多人用緊5P字
而且似係真心膠 (即係真係唔撚識打個"唔"字"咁"字etc)
老實講, 高登未少人之前都唔會有咁多低質5P會員, 極少見到人用5P字
唔會好似連登咁成日要屌"吾係甘牙"
連登係有好多好多唔同網絡文化嘅會員, 我到而家都未習慣連登, 亦搵唔返以前高登果種感覺
講到咁, 可能有人覺得咁你咪返高登
連登吸引我嘅係界面, 但真係好雜
咁咪返返去我講嚟4個字正確與否對語文能力無重大影響 話就話教識佢打正字 但見人用錯詞寫錯字都唔會有人糾正(真係要正字左都應該打返咗啦)我就覺得好多時d人都係無意義為屌而屌
我覺得屌佢地果班人唔係諗教正字呢個層面
而係真心膠同假膠
通常唔expect有人黎連登真心打5P字, 覺得佢地係黎乞膠, 所以就派膠比佢地/ 負皮佢地
但近年係好多真心膠會員, 或者俗稱"新會然"
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞