[BL] 207回召喚腐男腐女 一入腐門深似海

1001 回覆
9 Like 7 Dislike
依家手機game大勢嘛
大把人課金你睇fgo
不過我睇人玩都會頭暈所以一直屋企冇機打反而手機遊戲我都未話好暈可以玩埋一份
呼籲大家千祈唔好入任天堂坑 雖然d game好玩但d硬件真係垃圾到一個點
Kingdom hearts出左中文之後就掉撚左部switch佢了
自從變寶可夢後 冇再幫襯過 就算卡比幾可愛都好 我唔益任狗
冇follow到單野 其實正名點解咁大反彈
其實最初我地用緊嘅都係正名黎
只不過係tvb改嘅(但當時圖鑒都係用原本嘅果個,姐係老任都同意)
我地叫依個ver做香港ver譯名啦
但世界各地都有類似嘅自己嘅譯名
中國有、台灣有
但依家老任係強行將中港台三地ver統一(並以中國同台灣為主,又無視左港府話同北京國同台灣國語嘅唔同)
其實都幾唔尊重香港嘅玩家,並且有一個中國嘅意味(所以要統一譯名)
我個人唔鍾意啲我細個睇過同埋多人鍾意既小精靈跟哂大陸台灣譯名

Eg:比卡超變皮卡丘
波波球變胖丁
伊貝變伊布

話就話有加入一啲香港譯名 實際大陸同台灣佔更多著數
根本講唔到出口! 好羞恥!
用廣東話講皮卡丘, 淨係自己打呢三隻字出黎都古古怪怪咁
其實蝗蟈以前有正版動畫漫畫睇? 佢地有正式譯名咩? 我以為佢地乜都偷睇台版 (好似北韓偷睇南韓KPOP咁)
我見佢地打機PS4好多都係等淘寶買港版
遲早尼日利亞都要叫奈及利亞 D人都未撚清醒
好悶
【直播】台灣好似過咗同性婚姻
https://lih.kg/1158615

d留言
通過了
將來可以碌去結婚
原來個post係恐同打飛機區
我冇睇清楚就留言 比恐同撚鬧
welcome to lihkg
出面又有人將同性婚姻spin去戀童癖同人獸交
真係好on9
我係誤衝on9群既小羔羊
Fb有個痴線耶撚又試過同我咁樣嘈 話認同左同婚咁遲d近親 戀童臉獸都話自己有愛就夠啦 on99咁
有睇到巴打個post 有時間再search嚟睇下
而家啲細路好癲
https://lih.kg/cEvpdS
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞