IT界討論區(62) IT狗1001無人要

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
條友以前接job外判出去
個價西到你唔信
以前係指未開course之前?
係呀
岩岩畢業 人工方面我暫時幾滿意既,主要都係睇工作環境同埋多唔多野學
想問下今年大學畢業讀electronic engineering 想入行做programmer應該叫幾多人工?
之前interview 講18k比人話係咪我讀既programming course唔夠多?
唔怪得我第一份工咁低人工
今年市價 請勿流出
香港地就係buy包裝buy落到地, 外人點會理佢點樣蝦同行
宜家P都成23K左右
AP冇29K咩?
清邊度鄉下p 30k啦重23k
嘩我持AP title 收緊ITM人工
係咪要好興奮
P 12k
AP 16k
SA 25k
M sor 唔會比IT狗做
sor,大鄉里
個價西到連想講價意欲都冇
【明報專訊】政府2018/19年度的薪俸稅收臨時數字為601億元,按年微跌1%,但稅局預料2019/20年度薪俸稅將回升11%,至666億元。薪俸稅收主要反映對上一個年度的薪酬情况,稅務局長黃權輝昨表示,2018/19年度本地就業情况「相當不錯」,跌入稅網的薪俸稅納稅人增加,加上薪酬增幅,故預料2019/20年度薪俸稅收增加。

稅局昨日寄出268萬份2018/19年度個人報稅表,按年增8萬份。安俊人力資源顧問董事總經理周綺萍表示,2018/19年度就業市場人手短缺,失業率低,在近乎全民就業下,「多人就業便多稅收」,而年度市場薪酬增幅亦理想,舉例商界人員平均加薪3%。

對於來年就業市場情况,周綺萍認為言之過早,她形容市場現時處於觀望的「膠着狀態」,受中美貿易戰、英國脫歐以至環球經濟環境不確定因素影響,僱主沒有特別裁員,僱員亦不頻繁轉工。她認為貿易戰對就業市場的影響仍未完全浮現,若再拖延下去或未能解決,相信僱主會開始「捱不了」,本地物流、出口和製造業將首當其衝,金融和零售等行業亦會被牽連。

21.3萬人年薪逾90萬 見新高

稅局昨亦公布納稅人薪酬數字,2017/18年度年薪逾90萬元的納稅人達21.3萬(按年增1.8萬人),佔納稅人11.4%,人數和佔比再創新高。

年薪60萬元以上至90萬元,以及年薪40萬元以上至60萬元的組別,分別有23.9萬人(按年增2.3萬人)和38萬人(按年增3萬人),分佔12.8%和20.3%,人數和佔比按年均見上升。至於年薪20萬元或以下的納稅人,人數跌至30.7萬(按年減8000人),佔比則跌至16.4%。

IT 3年有30k以上真係好正常.
我覺得呢個差唔多
近年高人工係因為求it 人多左
所以變左做左三年都可以求30k,而做得4,5年都有可能低過佢(就算高position)
其實年資都好難定每個月人工幾多,唯有跳多一兩次去追番薪酬
始終好多香港公司每年人工加幅都係3-5%
而香港公司請一個做野有年數好鐘意用番上一份既工去睇,多過20%都比較煩
不過跳得多又難免俾人問長問短
所以盡力而為
呢個價 中庸嘅人應該都搵到
有心有力嘅不妨進取d
利申 庸才
有冇人試過in完講2星期內通知都有offer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞