IT界討論區(62) IT狗1001無人要

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
真係心很累
都唔知做人為乜
俾 agnet 呃咗入去幫二世祖揼嚿萬能俠
但望到啲 code 都知成件事唔太可行
但二世祖日日都天馬行空諗啲新 features
做得兩三個月
轉工又花 CV
睇唔到自己做狗有咩將來
又唔似人哋轉兩轉三四皮
睇嚟真係要諗諗 del game
樣樣寫過吓,冇樣最精:
Java, JS (React, redux, redux-saga, node.js), C# (ASP.NET Webform, MVC5, Core), Groovy (Grails), Ruby (Rails), Python, php (Laravel)

差最重要嘅 Spring Boot 唔熟

不如你補錢即走,果3個月當旅行,然後做爛市搵份hea工好過啦
你24,5歲26k好過好多人了
無可否認,齋睇錢係唔錯,但睇住啲 code,再睇住二世祖日日嘅天馬行空,真係有份無奈
轉個角度睇
人要學會接受垃圾code 學下青巴
點解人地青巴50k你就26k
處世態度
比部車佢, 佢要快D
再改良做部跑車比佢, 佢嫌唔夠舒服唔夠靜
再改良做部電動跑車,佢又要快D
再改良做空中電動跑車, 佢又要嫌樣衰..loop
垃圾 code 都唔梗要,係唔知自己寫梗嚿 CMS、CRM、ERP、Event Management System、POS、Inventory Management System、Emotion Healthcare System、Facebook Posts、Google Drive 定乜

佢話𠵱個係一個 Spritual & personal database system,衣食住行都包

btw, 連份正正常常嘅工都搵唔到,仲叫我同 50K 嘅 code 巴比
同我比
我諗冇一間 startup 怪得過𠵱一間,其他 startup 都係 specific 業務,好似我朋友袋 35K 都係齋揼 forex related
命也,比個天玩撚死

我認輸,唔玩
未遇到岩既工姐
keep住搵
我前前後後actively search左1年先搵到而家呢份
比我揀
去pxxw寫爛曲
去startup寫新野

我揀pxxw, 寫爛曲又唔洗用腦
寫一句又上下連登
寫一句又上來IT po笑下it9要OT
夠鐘鬆人
係唔敢轉,知道有邊啲公司實請 + 正常

講真,就算低 2K 我都冇乜所謂,問題係本身膽小怕得罪個二世祖麻煩,又驚花 CV
Main 6-7 個 system,啲 logic 寫撚晒入啲千行 store prod,搵你做
佢係攞 funding 先唔驚,要交 proposal,班投行狗唔會俾佢 idea 太過亂嚟

問題本身個老細就有啲錢,唔要人哋 funding,又想整火箭,但又想㗎火箭可以潛水
玩舊系統勝在無煩惱
完全係退休生活
寫新tech真係咪撚搞
寫下電話app還好
secon 做過真係不了,俾個4:3 mon,要你 fix 佢啲爛 data,啲麻煩嘢俾晒你做,易嗰啲佢哋 in-house 狗搞返
有無人做過FlexSystem? BA伏唔伏?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞