IT界討論區(62) IT狗1001無人要

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
我做左四年都係叫22k 會唔會太廢
做PaaS既vendor唔識say no會點?
你係vendor隨時仲熟過個客點用, 個客諗埋曬唔logic既野點可以唔ban?
連個客個邊既project management service都要做埋咁又嗱都yes?
淨識做yes man好蝕底

Yes-man幾時到你做,係都你老細做
我就好簡單
你要我做咩我咪做俾你
最多做完發現D code真係唔掂我咪轉工走人
仲有啲vendor sales呢
有佣收而且又唔係佢寫code佢話知你點死出黎
做唔到你賠錢走人,做到佢收錢
識玩
做IT寫曲最傻仔係出哂十成功力
見著D毒J當個project自己親生仔咁
寫到幾靚幾好MAIN,轉頭咪兜走你
個個都做programmer?
spring boot唔熟已經少好多選擇
另外揀startup最好都唔好揀d不知名,揀d做起咗嘅,例如aftership, gogovan, welab, tinklab呢d,出得起錢又唔會淨係睇你上一份人工,不過預咗都係爛code
去startup無問題,但唔好去d垃圾startup,其實startup都係普通公司,都有分好同唔好
有能力一定揾到呢句嘢本身無錯
同無能力都有可能揾到無矛盾喎
so? 又想說教?
其實有d咩二世祖搞app成功?講緊係賺到錢嗰d喎,d funding邊有咁易攞,政府嗰d就算數啦,拎埋都唔夠交租出人工,燒錢就有
你太敏感啦,我只係指出兩樣嘢係無矛盾。。
點樣本身冇錯?你解釋下
有能力點樣一定搵到?? 搵唔到就係廢,永遠有人多過你,你地係咪全部廢物呀?

討論有能力 呢樣本身就on9, 根本任你up
晒鳩氣
其實做左5年programmer就應該開始轉做design/analysis/user mgt. 果邊,如果做極都係programmer根本無得上位
我都冇講有矛盾
分享下有d人好好笑,又唔係有咩料係到笑人廢
有能力答到問題,做到test,過到interview,咪揾到囉,點解錯?
同埋點解揾唔到就係廢,你係點得出呢個結論。。。
咁我誤會咗你意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞