減肥求鞭策(肥圖慎入!!)

411 回覆
107 Like 461 Dislike
平時比多d機會自己做運動
行多d。。。。
夜晚食完飯散下步
我之前住個到離火車站半個鐘車程左右
我就會踩單車
時間多咗一半倒
但做運動多咗個人舒服好多
每日跑步半至一小時,一星期跑五日,做完就做下肌肉訓練十至廿分鐘,如果樓主係廢青就可以跑耐啲,又或者再加游水

食方面就一定最好戒甜,煎炸野可以食少少,因為唔食係會好辛苦,多菜少肉少汁少飯,餐餐六七成飽,正餐以外最好唔食其他野,唔好聽果啲地獄減肥餐單,例如餐餐食白灼雞胸,因為真係慘過落地獄,同埋就算俾你捱到一個月,都好大機會反彈,減肥最緊要唔好減到唔開心,見你咁肥一定好食好住,人地做到你都未必得
呢排會試吓去游水先,朝早游水夜晚跑步,睇吓情形有冇好轉
我之前聽過有人講過話咩黃金8小時
八個鐘頭內食晒你一日三餐
其他時間全部淨係飲水
其實係咪唔得㗎?
我都想減
每次興起跑左一次步
之後成個星期都無動力再跑

同上面絲打一樣
165 65kg
睇到我扯
keep住游水真係有用
利申 朋友以前係肥仔,個個星期去游3-4日,體重冇咩變,但係望落唔係肥仔
巴打加油
加油啦
身邊有好多女仔朋友都可以堅持到的
其實減肥既rule 1,出街食飯時,當你想叫野飲個陣,盡量問你自己,「唔飲野,飲水得唔得」?Rule 2就係盡量唔飲特飲,例如珍珠奶茶、芒果特飲、椰汁冰、水果紅茶,諸如此類,因為呢d飲品糖分超高,飲一杯已經「爆標」
去成人台啦巴打
望落唔係肥仔
最緊要都係呢個😭
咁呢條我冇問題
從來都唔飲
真係好大波 祝你減到肥搵到女朋友
bam
承你貴言啦巴/絲打
巴打慢慢戒甜野 飲走甜
晚餐開始試下戒澱粉質
每日行夠1萬步
成功由呢步開始
如果驚反彈 做埋gym
好嘅我會試吓
btw 我當時係一日做一個鐘帶氧運動加個幾鐘嘅負重運動,其實正常咁減法係對身體嘅傷害好大。

所以我畀個建議你,每日要做至少半個鐘至45分鐘嘅運動(帶氧),每日或者每星期三次負重運動(即係做gym)

記住記住最重要嘅係唔好食咁多澱粉質,你成日聽人話唔好食咁多糖,其實澱粉質拆到最後都會變成糖呢個就係點解你食飯嘅時候會覺得啲飯甜,你飲食方面盡量飯或者麵都減一半,然後肉類要揀低脂嘅肉,一餐食大約一隻手掌咁多嘅肉菜就再多啲

畀返個總結你,運動方面你一定要做帶氧運動同負重運動,因為你嘅目的唔單只係要減去身上多餘嘅脂肪,你係要改變脂肪同肌肉嘅比例, 如果你淨係做帶氧運動嘅話就會肌肉同脂肪同時減去e.g 70kg 30%fat 70%muscle --> 50kg 30%fat 70%muscle 咁樣你只會由一個好肥嘅潺仔變成一個好瘦嘅潺仔

飲食方面一日三餐已經夠,零食全部cut曬佢,應該食嘅先至好食,如果吸收咗過多嘅熱量你就要做多好多運動先至嚟補得返,唔好聽坊間講乜嘢cheat day,你一旦習慣咗有一日係可以放縱的話,你慢慢就會唔守規矩後尾就會無功而返
建議你游水先,咁重跑步對你嘅膝頭負擔好大(醫生講)
我幾年前試過,不過果時唔肥,5xkg同有做運動,唔係刻意咁食,只係懶食早餐,都係冇即制咁食,冇肥過。
而家就7xkg,都係懶食早餐,都係八小時任食,keep左兩三個月,有加冇減,可能其他人得我唔得。但我跟左上面咁做,仲要冇跟足,一星期減到1kg,不過講真果句,減肥要趁後生,老左肚腩就跟成世
感激
連登有愛😭
I know that feel
我一開始跑都有你呢種感覺
不過之後跑傷咗腳唔敢再跑
我係睇住啲人減肥前後嘅對比照先比到啲動力自己
而且發覺自己影相越嚟越肥,點遮都唔得就更有動力
絲打你好似唔夠動力同恒心,一定要搵到理由去做運動先減到

btw加油
好嘅💪🏻
我都試吓跟你做🙏🏻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞