減肥求鞭策(肥圖慎入!!)

411 回覆
107 Like 461 Dislike
大波肥仔先正
樓主,大家屌咗你兩日,咁你開始咗健康飲食同keep住運動未?
健康飲食係重要,但過度克制其實會令自己提早放棄。

一般人減肥其實好簡單,但太多人好誤解咁將玩健身比賽/運動員嘅cutting期間嚴格要求,放喺一般人減肥度,咁起碼有一半會幾日就放棄,捱到一個月唔知有無兩個人。

你戒唔到茶走,咁咪偶然俾自己飲下,𠴱餐就食少兩啖飯囉。

健康飲食,低油鹽糖(無必要刻意全戒),配合運動,做到卡路里赤字,就可以健康咁瘦。

同埋我對7分飲食3分運動呢句說法幾反感根本係兩者同樣重要,缺一不可。唔係話7分飲食全錯,但咁樣只會誤導減肥人士以為做滿飲食呢7分都唔錯吖,唔做運動只係刻意咁少食少食再少食,貶低晒運動個重要性,結果體質越減越差,得不償失。
多謝巴打你明白
對於一個鍾意飲奶茶既人黎講,戒奶茶真係好辛苦,但偏偏呢D好肥
呢年畢左業之後肥左好多,就黎肥過另一半佢又唔生性,增磅成效好慢
點都好 黎緊會跑返多D

見有朋友減肥減得好勁 有做運動同成日食烚菜 好少食飯結果個人身體變差左
我175 101.4kg
水已潛
食肚先有力減肥,其實真係錯唔晒。
健康足夠嘅飲食,然後用調整運動量去控制卡路里嘅正負數。
食肚—>食飽
做完運動24小時內會提升代謝速度。
小弟都減緊
5個月25kg

戒有糖野飲 一碗飯 先食菜飲湯再食飯餸
一日最多食兩餐 lunch 食輕食 晚餐正常食

由肝酵素高+血糖高+膽固醇高+血壓高 變到所有指數正常(除咗血壓)

識我嘅唔好相認
講多少少
原本BMI >40
減肥動力係因為某d 原因要做驗身 然後好多野都超標
第一個月有d 難捱嘅 但係好快都習慣咗

其實體重唔係最重要 最重要係健康 巴打去驗一驗身先啦
普通茶飲唔飲得例如潽浰,鐵觀音個啲
無糖嘅我都會照飲

因為小弟唔飲咖啡 所以用茶提神
係香港果時成日都飲津路
係咪話食野唔可以有鹽我依家飲碗湯都驚
想問下減肥通常最快見效係咪肚
咁我又未有咁嘅需要...腎功能都ok

減肥都要減得開心先得嘅
巴打。。。代餐呢樣野你點睇?
以前有諗過試, 但係最後都冇買到

其實減肥唔需要搞到自己唔似一個正常人
唔需要放棄社交/出街食
只要食之前諗一諗 唔好食過量咁就ok

加上某d 原因我依家都要每日用單車代步叫做有少少活動量咁啦
唔係
條丁幾cm
賤肉橫生
咁係邊到
唔通係全身
減肥係無得你選擇減邊度,一般黎講邊度瘦先邊度瘦後係有先後次序,至於次序係點,係你本身基因決定
男士一般來講肚會縮得快D 因為脂肪細胞較為集中係肚
女士就係胸同臀部
每個人脂肪分布都有D唔同, 但大致上係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞