[26]繼續電單車經驗交流(29)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
識都死火? 係咪放極力子放太早 要一兩個車位先好放晒喎
如果都係死火就車問題喇
我幻想緊架車係咪有咩暗病
我明佢意思啊 咁跟住點

唔知有無師兄長期係post

我每次係到發問都係求教 好多次都教到我野

自問自己新手咩都唔識,唔識就想問多d

唔明點解會係最差?又唔係罵人又唔係用字差⋯

我係咁問問題係因為個問題係真係唔識

明白大家可能覺得幼稚既問題但對我黎講每次渣出街都有新野想知想問

點解會咁話我如果真係差 咁對唔住

我都係黎想求教,得到答案,但如果都比人話差又咩都學唔到真係好sad
明白,咁應該係我控制極力子問題姐

但我想問下渣法既問題

究竟大家係會吊完極力子
行順左先比油定係比油再吊極力子呢
佢話吊極力子問題係新手最弱個項呀
唔係話你黎問問題好差呀
行車暢順一定係同步做
唔暢順都可以即刻拉返極力子比空油
原來係咁真係唔好意思師兄 誤會左意思
唔好意思 係我唔好誤會左姐
原來我新手考完牌過左半年 上星期先買左車 半年無渣過 咩都唔記得要問
岩岩攞車你就跟返學院咁揸,磨擦點,補油,鬆尾brake,順暢咁起步先。
等你習慣到起步需要個磨擦點高度,油門幾大,你自然就會一上到磨擦點就畀足夠油,一有速度就再補油鬆clutch。
唔駛特登見人做到,就要自己都馬上做到,車係要時間去熟悉。
睇睇先 都好
練吊極力子
btw 想知個牌點黎,點解好似無學過車咁
有冇觀駕學26既巴打?

想問學院強制試合格之後,係咪要即刻交錢報路試排期?
觀駕就收皮喎, 應該唔受路試
我報26果時觀駕都有比單張我,話可能要轉去新觀駕學院搞路試排期,anyway thx
個時諗住hea考個牌 唔會渣車 考完就完全放低左

對電單車0知識 買車個時連牛角係咩都唔知
又有個問題 關於吊極力子

如果放晒極力子動力唔夠就會死火

但如果我未搵到磨擦點,係到極慢咁放,同時右手有比小小油,就點都唔會死火?

死火係咪只會當我放晒個離合器而動力唔夠先會有?

如果連磨擦點都未到 係咪點都唔會死火?
https://youtu.be/IsZvpBxxxPw

師兄可以參考下
想考 報邊間好?
新forza開到6萬3泰國做我唔會屌佢買xmax無咁嬲
麻煩開新PO注意返格式
每架車都有分別 你揸熟左就會明
當你feel到架車震 就代表唔夠動力

塞一次紅隧 揸極力子揸到手抽筋 你就會知道咩位鬆放咖啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞